Begravingen Hamont-Achel 

We hebben prachtige begraafplaatsen in Hamont-Achel. Ze kregen de afgelopen jaren een grondige facelift zowel in Achel als in Hamont. Onze begraafplaatsen zijn populair en dat merken we door de regelmatige aanvraag van mensen die er begraven willen worden en niet in Hamont-Achel wonen maar er al dan niet wel een sterke band mee hebben.

Rik Rijcken (voorzitter PRO) “zelf heb ik daar niet te flauw om gedaan als mensen dat vroegen. Op dat moment is er al ellende genoeg en is het niet het moment om te discussiëren of men er al dan niet mag begraven worden of wat een band hebben met Hamont-Achel precies is. Als burgemeester kan en mag je daar over beslissen volgens het reglement maar de interpretatie maakt het soms moeilijk”

Jacky Umans (fractieleider) “we willen die discussies nu van tafel vegen door een uitbreiding van het reglement voor te stellen op de komende gemeenteraad van donderdag 23 februari. Dat moet rust brengen bij nabestaanden en de burgemeester meer mogelijkheden geven om flexibel en menselijk hiermee om te gaan. Mensen van buiten Hamont-Achel moeten in onze gemeente begraven kunnen worden maar moeten daar dan wel meer voor willen betalen“.

Stel je hebt als kind altijd in Hamont-Achel gewoond en je laatste wens is om in Hamont-Achel begraven te worden en wil daar zelfs extra voor betalen…

Stel je bent door je relatie of voor jouw werk jaren geleden in Hamont-Achel komen wonen en laat bijvoorbeeld West-Vlaanderen achter jou als enige kind… je ouders blijven er wonen maar komen te overlijden. Als enige overblijvende familielid is het niet ondenkbaar dat je jouw ouders dichtbij wil hebben en wenst ze te begraven in Hamont-Achel om regelmatig hun begraafplaats te kunnen bezoeken en omdat je geen enkele band meer hebt met West-Vlaanderen. Je wil daar zelfs extra voor betalen… 

Stel je woont helemaal niet in Hamont-Achel maar komt er regelmatig om te genieten van de rust en het groen. Je wens is om begraven te worden in het mooie Hamont-Achel en wil daar zelfs extra voor betalen…

DAN KAN DAT NIET !!!

Momenteel kunnen enkel mensen die ingeschreven staan in Hamont-Achel er begraven worden. Enkel de burgemeester kan hierop een uitzondering maken en dan moet je kunnen aantonen dat de overledenen een sterke band heeft gehad met Hamont-Achel. Dit is er g omslachtig, voor interpretatie vatbaar en leidt vak tot discussie.

PRO Hamont-Achel wil het reglement aan laten passen tijdens de komende gemeenteraad van donderdag 23 februari naar drie categorieën: 

1. Inwoners van Hamont-Achel kunnen begraven worden aan standaard tarief;

2. Niet-inwoners van Hamont-Achel maar wel met een aantoonbare band met Hamont-Achel (bv kinderen die er wonen) kunnen er begraven worden tegen een meerprijs (dat zou bv x 1.5 kunnen zijn);

3. Niet-inwoners van Hamont-Achel zonder enige band met Hamont-Achel kunnen er begraven worden tegen een hogere meerprijs (dat zou bv x2 kunnen zijn).

Op die manier nemen we veel menselijk leed weg bij overblijvende familieleden uit Hamont-Achel. 

Onder het beleid van PRO Hamont-Achel kregen de beide kerkhoven een flinke make-over. Het is niet verwonderlijk dat men deze locaties als laatste rustplaats uitkiest. Ook het urnenbos, ook een voorstel van PRO, is een waar succes. Onverwacht kiezen vele mensen om na hun overlijden terug aan de natuur gegeven te worden via het Urnenbos.

PRO Hamont-Achel …resoluut voor Hamont-Achel én haar inwoners!