Cranendonckse optochten terug van weggeweest

CRANENDONCK – Het Cranendonckse optochtpubliek kon het afgelopen carnavalsweekend voor het eerst in drie jaar weer genieten van imposante praalwagens, prachtig groepsspel en hilarische optochtacts. De optochten waren dit jaar misschien wat korter dan drie jaar geleden, maar het niveau was opnieuw hoog.

Door Roy de Leijer

Het merendeel van de Cranendonckse optochtdeelnemers, aangevuld met buitendorpse groepen uit Neerkant, Bergeijk, Someren-Eind en Leende, kwam dinsdag samen in Budel. Daar werd volgens goed gebruik onder meer gestreden om ’t Gouwe Getje. Duizenden optochtvolgers zagen 46 acts voorbijtrekken, waaronder zeventien praalwagens en een groot aantal loopgroepen en individuele acts. 

Al uren voor de start van de optocht heerste er de nodige bedrijvigheid op de Maarheezerweg. De eerste deelnemers meldden zich rond negen uur bij de startlocatie van de grote optocht van carnavalsvereniging Buulder Buk. De grote wagens moesten worden opgebouwd, sommige optochtdeelnemers kregen ter plekke een schminkbeurt en geluidsinstallaties werden aan een laatste test onderworpen.

Eén act – het duo Nè Wies – nam zelfs twee keer deel aan de optocht. Net als in 2020 wonnen Hans van Winkel en Erik Neeskens in de categorie individueel. Dat deden ze dit keer met de act ‘Tis wa mej da gebit’. Bij de kleine groepen viel Nè Wies & Friends buiten het podium, maar was het plezier misschien nog wel groter bij het duo dat versterking kreeg van drie oud-prinsen en Neeskens’ vader Bèr.

De eerste prijs ging bij de kleine groepen naar ‘t Valt nè mej met ‘Voltooien’. Bij de grote groepen won opnieuw CV De Dwarsliggers met ‘Drei ker mis’. De groep won ook de Buulder Buk Geinbok voor leukste optochtcreatie. Een andere grote loopgroep, De Doerakkers, won de Buulder Buk Wisselbeker voor de beste creatie uit het Bokkenrijk. 

Bij de wagen sprongen drie buitendorpse groepen eruit. Het debuterende KPJ Bergeijk eindigde op de derde plaats. Carnavalsvereniging De Lolmakers uit Leende was het carnavalsweekend nog in mineur begonnen, maar mocht in Budel plaatsnemen op de tweede trede van het podium. Op carnavalszaterdag moest de groep door pech verstek laten gaan in Maarheeze.

De creatie van CV De Plak uit Someren-Eind was dit jaar een maatje te groot voor de andere wagenbouwers. De groep won met ‘Kroongetuige’ niet alleen in de categorie wagens, maar ging er ook met ’t Gouwe Getje vandoor, de hoogste onderscheiding in Budel. Dat deed de groep met een enorme praalwagen. De 44 meter en 9 meter hoge wagen telde liefst vijf carnavalspoppen.

Optochtcommissielid John van de Moosdijk van carnavalsvereniging Buulder Buk kijkt met grote tevredenheid terug op de carnavalsparade in Budel en de overige optochten in de gemeente Cranendonck.  Van de Moosdijk: “Veel groepen hebben last gehad van de gevolgen van corona, maar de laatste weken is er keihard gewerkt. Het niveau lag dit jaar weer erg hoog. We hopen dat groepen die niet hebben gebouwd de energie weer krijgen om volgend jaar opnieuw mee te doen.”

Van de Moosdijk is ook blij met het animo onder de jongste jeugd. “Onze jeugdoptocht telde liefst 29 deelnemers. De gemiddelde leeftijd was erg laag. Dat biedt hoop voor de toekomst.”