Expositie schilderijen in De Borgh

BUDEL – Van 24 februari tot en met 22 april 2023 exposeert Gerard Staals (Budel) in het Multifunctioneel Centrum De Borgh in Budel. Te zien zijn een 25-tal grote olieverf- en acryl schilderijen uit de periode 2011 – 2022. De selectie schilderijen heeft als titel: Vagabond Skies. En verwijst naar zijn bijna gelijknamige werk ‘Vagabond Sky’ uit 2012.

Gerard Staals schildert al meer dan 40 jaar, maar pas vanaf zijn prepensioen in 2006 was er pas echt tijd om zich aan zijn passie te wijden. Na zijn ‘Spaanse’ periode waarin de series Corrida en Fiesta Gitana ontstonden werkte hij achtereenvolgens aan de series Finis Terrae, Virtual Landscapes, A Space Odyssey en zijn American Landscapes. Uit al deze reeksen zijn werken tijdens deze expositie te zien. Ze vormen het begin van een kleurrijke wereldreis in olieverf en acryl.

In de reeks Finis Terrae verschijnen er sinistere plekken in de wereldgeschiedenis. In Virtual Landscapes, maar ook in American Landscapes vervormt hij op het eerste gezicht normale landschappen tot bijna onwerkelijke werelden. En in A Space Odyssey wordt de artistieke ruimte nog verder verkend en worden de schilderijen op een natuurlijke wijze bijna onaards. Vervolgens zijn er de series Iceland en New Zealand, ook die landen werden bezocht. Net als zijn Normandische kustlandschappen. Zelfs Brazilië en Argentinië geven acte de presence in zijn expositie. Ook de landschappen die hij per fiets zelfs tweemaal doorkruiste op weg Santiago de Compostela werden op doek vereeuwigd in de serie On The Road, maar zijn niet te zien in deze expositie.

Verre reizen bezorgen hem een nooit stilvallende bron van inspiratie. Van de geysers in IJsland tot het caleidoscopische sissende Yellowstone National Park in Montana en Wyoming in de USA. Van de wereld van The Lord of the Rings in Nieuw Zeeland tot de witte kliffenkust aan de Franse Côte d’Opale. Vagabond Skies is een ode aan de luchten boven al die verschillende landschappen. Immers, de luchten geven het landschap en de zee hun uiteindelijke kleuren. Zorgen voor de bijbehorende sfeer en ambiance. Verbeelden het verlangen naar verre werelden, de vrijheid, het onverwachte. Het oneindige. En zelfs het onbereikbare. Op zijn website zijn overigens veel meer landschappen op doek te zien. Vaak dienen de indrukwekkende Amerikaanse landschappen als inspiratiebron: Monument Valley, de Pacific Coast en de verschillende Nationale Parken.

Maar niet alleen het reizen (immers: altijd weer die Vagabond Sky) drijft hem naar de schildersezel. Op andere momenten is het de muziek: David Bowie, Leonard Cohen of Steppenwolf. En anders is het de literatuur wel: de Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline (Reis naar het Einde van de Nacht) of de Argentijn Jorge Luis Borges (de Aleph). 

In al die jaren vertonen zijn schilderijen een voorkeur voor expressieve kleuren. In het schilderen krijgt zijn fantasie op een heel persoonlijke wijze vorm, en ontstaat een eigen universum. Fantasie en universum, het zij nooit eindigende fenomenen. Zelf hoopt hij dat zijn schilderijen herkenbare sporen nalaten in de tijd, ook als hij er niet meer is. ‘Ars longa, vita brevis’ (de kunst duurt lang, het leven is kort) is dan ook het motto waarbinnen zijn artistieke drijfveren tot leven komen. 

Maar het zijn niet alleen schilderijen die hij maakt. De afgelopen jaren zijn ook nieuwe passies ontstaan: aquarellen en gouaches. Zijn volledige collectie is te zien op zijn website: www.gerardstaalsart.nl