Inwonersonderzoek toekomst AZC terrein volkomen terecht

CRANENDONCK – Raadpleging inwoners Cranendonck over toekomst AZC Budel geeft inwoners wel degelijk terecht het gevoel dat zij aan zet zijn mee te denken over de toekomst van het AZC terrein. Enigszins geschrokken, maar absoluut niet verbaasd heb ik kennisgenomen van de ingezonden brief van Cor van Mierlo, met een boodschap van Bart Kraaijvanger die een beeld schetst dat totaal niet klopt en waarmee hij de inwoners op het verkeerde been zet. Ik vind het ronduit oneerlijk en schokkend dat een raadslid sturing wil geven aan de mening van de inwoner, maar daarnaast ook zijn mede raadsleden afvalt door het inwonersonderzoek in twijfel te trekken, een onderzoek dat nota bene op initiatief van diezelfde gemeenteraad wordt gehouden. Een keurig en zuiver initiatief van de grootste partij in de gemeenteraad, Elan. Dat kan niet, dat hoort niet en dat verkeerde beeld dient recht gezet te worden, in belang van het inwonersonderzoek en het recht dat elke cranendonckse inwoner heeft om zijn eigen mening te geven zonder daarin gestuurd te worden. 

Het is zeker niet voor de sier, het is een inwonersonderzoek dat professioneel door een van de meest gerenommeerde organisaties in ons land wordt uitgevoerd. Met een uiterst serieus onderwerp, over misschien wel de grootste crisis die onze eens zo mooie gemeente Cranendonck momenteel in zijn greep houdt. We moeten de gigantische impact van de alsmaar voortdurende overlast absoluut niet ontkennen maar juist steeds blijven benoemen. Het siert de gemeenteraad dat zij elke inwoner de kans geven mee te denken over grote complexe vraagstukken als deze, iets wat bijna nooit gebeurt. En men heeft er alles aan gedaan om de inwoner zo goed en eerlijk mogelijk uitgebreid te informeren over hoe de zaak er momenteel voor staat. Nu is het belangrijk dat, zonder al te veel kostbare tijd te verliezen, met een gedegen onderzoek duidelijk wordt hoe Cranendonck over dit vraagstuk denkt zodat de gemeenteraad zich vervolgens op de uitslag kan beraden en uiteindelijk kan doorpakken. 

In Cranendonck speelt een zeer groot onderwerp: het kent het op één na grootste AsielZoekersCentrum (AZC) van Nederland. Dat heeft een grote impact op de gemeenschap, daarom heeft de gemeenteraad besloten dat er een inwonersraadpleging moet komen over de toekomst daarvan.

Meneer Kraaijvanger had tijdens de presentatie van dit onderzoek door wethouder Hennie Driessen het grootste woord dat er ook maar op geen enkele wijze sturing mocht worden gegeven aan dit onderzoek, iets wat overigens als een paal boven water staat en absoluut niet mag gebeuren. Maar vervolgens geeft hij zelf sturing middels zijn ingezonden opinie waarin hij zich richt tot de inwoner, overigens al vóór er een gezamenlijke verklaring van de voltallige gemeenteraad naar buiten gebracht wordt. Een domme zet, een overhaaste impulsieve beslissing. 

Ik heb het idee dat meneer Kraaijvanger lastig van zijn ideale droombeeld af te brengen is, zich zeer stroef opstelt tegenover zijn mede raadsleden en het lastig vindt zich aan hen te committeren, een basisvaardigheid waarover je in mijn ogen als raadslid dient te beschikken. 

Maar, welke stem hebben de inwoners nu eigenlijk, dat is waar het tenslotte om draait. Essentieel rondom het AZC is om te weten dat Defensie – dat eigenaar is van het terrein waarop het AZC gehuisvest is – heeft gezegd dat het terrein óf Defensie blijft, óf opvang van asielzoekers. En dat wanneer de staatssecretaris er om vraagt om hier asielzoekers te blijven opvangen, Defensie hier gehoor aan zal geven. Maar dat betekent niet dat de Gemeenteraad dan vervolgens niets meer te zeggen heeft over welke activiteiten op dat terrein mogen plaatsvinden. 

Als in dit onderzoek duidelijk naar voren komt wat de inwoners willen met het terrein, kan de gemeenteraad vervolgens kijken welke wegen te bewandelen zijn om hier zo goed mogelijk gehoor aan te geven. En ja, oké er zijn dan weliswaar maar weinig smaken, het is óf een asielzoekerscentrum óf defensieterrein, meer smaken zijn er vooralsnog niet, dat is duidelijk. Maar als gemeente zijnde zwijgend ja knikken, je er maar bij neer leggen en een underdog rol aannemen dat is wat er juist niet moet gebeuren. Door strijdvaardig, als een muur achter je standpunt te gaan staan, kun je wel degelijk een duidelijk statement maken dat er toe doet! 

En ook zijn er wel degelijk juridische mogelijkheden om forse aanpassingen, of wellicht zelfs ontbinding van de bestuurs- en samenwerkingsovereenkomsten te bewerkstelligen, zo heeft commissielid Dirk van Asten van CDA Cranendonck onlangs aan de kaak gesteld. Zie het als een kapstok die wellicht verwijderd kan worden als men met goede argumenten op de proppen komt, of waar op zijn minst de winterjas plaats kan maken voor een dun zomerjasje. De wedstrijd is nog lang niet gespeeld, en met een goede aanvoerder kan er een mooie eindscore neergezet worden dat ten goede komt aan onze mooie plattelandsgemeente! 

En dan hebben we nog de landelijke spreidingswet, die overigens wel nog door de Eerste & Tweede Kamer geloodst dient te worden. Deze zou Cranendonck wellicht verlichting kunnen bieden, wanneer andere gemeenten opgedragen worden om het stokje van ons over te nemen als wij staatssecretaris Eric van der Burg ervan kunnen overtuigen voorlopig genoeg bijdrage geleverd te hebben om de asielcrisis het hoofd te bieden. Want het was déze staatssecretaris die eerder aangaf het zéér belangrijk te vinden hoe de Cranendonckse inwoners denken over de toekomst van het AZC. Gooit hij ondanks deze eerdere toezegging toch roet in het eten en schuift hij de stem van de inwoners alsnog ter zijde, of komt hij zijn belofte na en neemt hij de uitslag van het onderzoek mee in zijn afweging om Cranendonck al dan niet rust te gunnen en voorlopig even te ontzien van alle overlast?

Afsluitend, mijn advies aan de heer Kraaijvanger: heb wat meer vertrouwen in je mede raadsleden, zet je persoonlijk in voor wat meer samenwerking, en zet soms even je ego aan de kant om tot meer eenheid te komen. Tot slot, een dringende doch vriendelijke oproep vanuit mijn kant naar alle Cranendonckers: Hoe je er ook over denkt, laat je waardevolle stem niet verloren gaan en neem even de tijd om deel te nemen aan het onderzoek en geef je duidelijke mening, het komt immers niet elk jaar voordat deze kans je geboden wordt. Samen met elkaar, samen voor elkaar, voor een mooie toekomst van ons Cranendonck!

Inzender brief: Harm van Leuken