Minder bewolking meer sterren kijken

REGIO – Nu het weer steeds beter wordt en de nachten terug helderder zijn kunnen we weer veel naar de hemel kijken. De komende maanden zijn er weer een paar gebeurtenissen die we zelf ook kunnen zien. Natuurlijk kan je ook een nacht gewoon naar de sterren kijken of sterrenbeelden zoeken. Maar als je er toch al bent kan je ook eens uitkijken naar de volgende verschijnsels van maart en april.

Door Melissa van Wijngaarde

Maart
De planeten Jupiter en Venus zijn al in februari veel te zien geweest. Alleen zullen ze op 1 maart op hun dichts bij elkaar staan. Er zou een ‘maanlengte’ tussen zitten, dit betekent dus dat er 2 heldere stipjes vlak naast elkaar zullen staan. Het beste moment om dit te zien is rond 20u, 2 maart rond 19u zou het ook nog gaan. Je kijkt hiervoor in het sterrenbeeld vissen, deze zal dan in het westen zo’n 10 graden boven aan de horizon staan.

Op 7 maart is het weer volle maan. Deze volle maan zou heel de nacht zichtbaar zijn en zal ook wat meer opvallen. Maar ondanks dat hij zo zal opvallen gaat het niet het beste moment zijn om hem te zien. Het zonlicht dat op de maan schijnt komt uit de richting van de aarde en hierdoor zullen we dus niet veel schaduwen of contrast kunnen waarnemen op de maan. Deze maan wordt ook wel de worm maan genoemd, omdat in maart de regenwormen weer uit de grond beginnen te komen.

De meteorenzwerm Virginiden komt in maart weer langs de aarde. Hiervan is op 15 maart het hoogtepunt, dit betekent dat er dan zo’n 5 meteoren per uur vallen. Hier zal hij rond 1u in de nacht het beste zichtbaar zijn. Toch zullen wij maar een enkele meteoor per uur kunnen zien passeren.

April
Van eind maart tot en met 18 april is de beste tijd om Mercurius te zien. Op woensdag 12 april zal hij enorm fel aan de hemel staan alleen gaat deze ook 2 uur nadat de zon ondergaat onder dus moet je snel zijn om hem nog te kunnen zien. Kijk hiervoor steeds laag in het westen van de horizon. Om de exacte stand van Mercurius voor de avond te kunnen vinden check je best even via een app of online.

Ook in april is er weer een volle maan en dat is op 6 april. Deze maand wordt soms ook wel de roze maan genoemd omdat er tijdens dat moment de eerste vlambloemen beginnen te bloeien. Deze kleur van de bloemen is dan ook roze.

Ook in april passeert er weer een meteorenzwerm dit keer zijn het de Lyriden. Deze komen elk jaar langs de aarden van ongeveer midden tot en met eind april. Dit jaar zal het hoogtepunt van de meteorenzwerm op 23 april zijn. Voor deze te bekijken kan je best vroeg opstaan want het hoogtepunt hiervan is rond 5u maar het beste waarneem moment voor ons is 4u. Je zou dan zo’n 5 à 10 meteoren per uur kunnen zien.

Er is dus genoeg te zien elke dag aan de hemel. Voor deze waarnemingen heb je geen extra materiaal nodig alleen zorgen dat je op een goed donkere plek bent. Je kan ook altijd eens gaan kijken op een kijkavond bij de sterrenwacht van de Noorderkroon aan domein de Bever. Daar kunnen ze altijd helpen met de juiste extra info.