Cranendonckse sporters en gastgezinnen gezocht voor Europese Jeugdsportdagen

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck is dit jaar van 12, 13 en 14 mei voor de twaalfde keer het decor van de Europese Jeugdsportdagen. Zo’n 200 sporters en coaches uit vier verschillende landen strijken dan een weekend lang neer in de gemeente. Het Cranendonckse organisatiecomité is nog op zoek naar sporters én gastgezinnen.

Door Roy de Leijer

Tijdens de Europese Jeugdsportdagen wordt er gestreden in vijf takken van sport: volleybal, atletiek, voetbal, zwemmen en basketbal. De deelnemers komen doorgaans uit vijf gemeenten in vijf verschillende landen. Ieder jaar komen 50 kinderen uit de gemeente Cranendonck in actie tegen leeftijdsgenootjes uit Differdange (Luxemburg), Bitburg (Duitsland), Blankenberge (België) en Rethel (Frankrijk). De organisatie rouleert ieder jaar tussen de vijf deelnemende gemeenten. Dit keer is het deelnemersveld wat kleiner doordat Rethel zich heeft afgemeld.

De Europese Jeugdsportdagen worden vanaf 1967 gehouden. De laatste editie was in 2019 in Bitburg. Vanwege corona ging er in 2020, 2021 en 2022 een streep door de Jeugdsportdagen. De laatste keer dat het evenement in Cranendonck neerstreek was vijf jaar geleden. De gemeente was eigenlijk pas over drie jaar weer als gastheer aan de beurt.

Lange tijd was het onduidelijk of én waar het evenement dit keer zou plaatsvinden. Verschillende lokale comités lukte het niet om de organisatie rond te krijgen. “In Cranendonck worden de Europese Jeugdsportdagen al heel lang door grotendeels dezelfde groep enthousiastelingen gehouden. Wij hadden het heel jammer gevonden als de Jeugdsportdagen dit jaar opnieuw niet zouden kunnen plaatsvinden. Daarom is met steun van de gemeente Cranendonck een poging ondernomen om het evenement hier te houden”, vertelt Patrick van Meijl, voorzitter van het Cranendonckse organisatiecomité. Vorig maand gingen alle seinen op groen. 

Dit tot grote tevredenheid van onder meer voetbalcoach en oud-deelnemer Koen Bogers. “De Jeugdsportdagen zijn echt een belevenis om mee te maken. Het zijn een soort mini-Olympische Spelen”, zegt Bogers. 

Voor verschillende generaties Cranendonckers is het evenement daardoor een begrip. “Vaak zijn het kinderen of neven en nichten van oud-deelnemers die zich aanmelden”, weet zwemcoach Maartje Corsten. Zelf vertegenwoordigde ze de gemeente vier keer bij de Jeugdsportdagen.

Onder het motto ‘sport verbindt’ worden jongeren een weekend lang met elkaar in contact gebracht om zo kennis te maken met elkaars culturen. Verder wordt er onder meer een feestavond gehouden. Ook is er een officiële ontvangst bij kasteeltje Cranendonck. 

Het onderbrengen van alle sporters, coaches en begeleiders bij Cranendonckse gastgezinnen is telkens een hele klus, maar dit keer helemaal vanwege de korte voorbereidingstijd. Secretaris Gerda de Greef: “We zoeken honderd adressen. Daarbij gaan we uit van minstens twee kinderen per gastgezin.”

Ook moet het comité met verschillende sportverenigingen in gesprek over de beschikbaarheid van de sportlocaties. Alleen de atletiekwedstrijden vinden buiten Cranendonck plaats. Hiervoor werkt het organisatiecomité samen met Atletiekvereniging Weert. 

Aanmelden als deelnemer voor de Europese Jeugdsportdagen kan nog tot en met zondag 5 maart via jeugdsportdagen.nl. Jongeren geboren in 2007 of later komen uit in de disciplines zwemmen, voetbal (2009 of later), volleybal, basketbal en atletiek.

De organisatoren hopen op een brede Cranendonckse vertegenwoordiging. Van Meijl: “We zouden het bijvoorbeeld leuk vinden als van iedere voetbalclub zich leden zouden inschrijven.” Ook gastouders kunnen zich aanmelden via jeugdsportdagen.nl.

Archieffoto jeugdsportdagen 2018