De kwakvors in beeld

PELT – Terwijl overal de carnavalssfeer er weer goed in zat was er een klein beeldje dat daar enorm goed bij hoorde. Het gaat over Florlie, de kikker of ook wel kwakvors genoemd staat helemaal in het teken van carnaval. Menig Peltenaar zal deze dan ook wel al gezien hebben omdat deze midden in het centrum staat vlak naast waar vroeger het oude gemeentehuis van Pelt zat. Ook als er in Pelt een tocht langs alle kunstwerken in Pelt georganiseerd wordt, stoppen ze natuurlijk ook even bij Florlie. Dit beeldje heeft dan ook een stevige geschiedenis op zijn naam. Florlie is de beschermer van alle Neerpeltse carnavalisten. Het werd ingehuldigd in 1991 ter gelegenheid van 40 jaar aan kwakvorsen. Florlie is vernoemd naar 2 grootse carnavalisten namelijk Flor Delee en Louis Puts.

In 2011 was het beeld plots verdwenen en aangezien de vereniging dacht dat het beeld allang omgesmolten was hebben ze bij de Gezelle van Taxandria na 2 jaar besloten een kopie terug te laten plaatsen. Het beeld is dan ook hun mascotte dus zonder Florlie was het nooit compleet. De replica werd dan ook gemaakt door kunstenaar Eric Vanmechelen. Plots werd er een tijdje later een exacte kikker gezien in Valkenswaard. Dat bleek dus de echte Florlie te zijn en nadat ze naar de politie geweest waren konden ze deze dan ook weer mee terug naar huis nemen. De echte Florlie was dus weer thuis!

Nu kijkt deze kwakvors elk jaar weer mee naar hoe de carnavalslichtstoet langs hem passeert met de beste en leukste sfeer. Dit was dus ook zeker vorig weekend weer het geval! 

Door Melissa van Wijngaarde