Regionaal bezoekers- en belevingscentrum in De Kluis

ACHEL – Enkele weken geleden  stond in deze krant een artikel over het Gospelkoor, dat op zondag 23 april een concert zal geven in de Achelse Kluis. Kaarten hiervoor zijn te koop in de abdijwinkel of via de website Eventbrite.nl onder de titel ‘Achelse Kluis Gospel concert’. Maar er stond ook een storende fout in dat stuk.

Tekst en beeld Evert MeijsMet dank aan de Stad Hamont-Achel

Er stond geschreven: ‘Desondanks lopen wandelaars rond bij de Achelse Kluis en bekijken de steigers die bij de hoofdingang zijn gebouwd. Die staan daar vanwege restauratie van het poortgebouw van de abdij. Hier wordt het nieuwe VVV kantoor voor Hamont-Achel ingericht.’

Welnu, die laatste zin is onjuist. De VVV Hamont-Achel verhuist niet naar De Kluis, maar blijft gevestigd in het centrum van Achel, en het UiTpunt Hamont-Achel blijft gevestigd in het centrum van Hamont. Maar waarom wordt er momenteel in en rond het poortgebouw van de abdij dan zo hard gewerkt? Want er worden muren gesloopt, vloeren uitgebroken en de gevel wordt gereinigd.

De Stad Hamont-Achel is in het poortgebouw een toeristisch onthaal- en belevingscentrum aan het ontwikkelen. In dit nieuwe bezoekerscentrum wil de stad vanaf het voorjaar van 2023 bezoekers grijpen en verspreiden over het hele De Groote Heide-gebied. In het toeristisch onthaal kunnen bezoekers straks terecht voor allerhande informatie over de regio. Van de favoriete plekjes van enkele streekambassadeurs over de leukste activiteiten tot de lekkerste plekjes om te eten, drinken of slapen. In het belevingscentrum komen ze dan weer meer te weten over de geschiedenis én de toekomst van het gebied. Hoe was het om als monnik in De Achelse Kluis te leven? Welke beestige bewoners leven er in De Groote Heide? En wat hebben de abdij en chipmachinebouwer ASML uit Eindhoven bijvoorbeeld met elkaar gemeen? Op een interactieve manier, die alle zintuigen weet te prikkelen, dompelt het belevingscentrum je graag onder in dat wat van onze regio een topregio maakt!  

Wie vanaf eind-maart een bezoekje brengt aan de site van de Achelse Kluis zal daar niet enkel van een heerlijke drank en een hapje kunnen genieten, maar ook mee op reis genomen worden in het nieuwe interactieve bezoekers- en belevingscentrum van de Stad Hamont-Achel.