Heropening Cantinetheater in Budel-Dorplein 

BUDEL-DORPLEIN – Na een nieuwe grondige renovatie heropent het Cantinetheater in Budel-Dorplein zondag de deuren. Dat gebeurt met een gratis optreden van The Slampampers. Het vernieuwde bestuur kijkt ondertussen ook al naar de toekomst. Daarbij wordt onder meer ingezet op een samenwerking met de Belgische buren.

Door Roy de Leijer

De start van het nieuwe culturele seizoen ging compleet voorbij aan het Cantinetheater aan de Hoofdstraat in Budel-Dorplein. De deuren bleven onder meer gesloten doordat het nieuwe luchtbehandelingssysteem nog niet gereed was om in gebruik te worden genomen. 

Het monumentale Hotel Sint Joseph, bij veel mensen beter bekend als ‘De Cantine’, werd eind 19e eeuw gebouwd door de gebroeders Dor, de medeoprichters van de zinkfabriek in Budel-Dorplein. In het hart van het gebouw bevindt zich een grote ontspanningsruimte, de huidige theaterzaal, waarin onder meer toneel-, cabaretvoorstellingen, lezingen en concerten kunnen plaatsvinden voor een publiek van maximaal tweehonderd mensen. 

De stichting Rehabilitatie Cultuur Erfgoed: ‘Parels van Dorplein’ heeft zich de afgelopen jaren ontfermd over de zaal. In september 2021 heropende het in volle glorie herstelde Cantine Theater in Budel-Dorplein de deuren. Dat gebeurde onder meer met klinkende namen, met cabaretier Theo Maassen als grootste klapper. Maar tegelijk liep het theater tegen de nodige (ventilatie)problemen aan. Pr-man Jorrit de Kort: “Er was een betere luchtbehandeling noodzakelijk. In de zaal was het vaak te warm en daardoor niet comfortabel voor de bezoekers.”

De stichting ging daarom in dialoog met de Driestar, de eigenaar van het gebouw waarmee een huurcontract van acht jaar is afgesloten. De Kort: “De eigenaar was welwillend om een nieuw luchtbehandelingssysteem te plaatsen.” De uiteindelijke realisatie van de nieuwe installatie liet flink op zich wachten vanwege de lange levertijd van sommige materialen.

Eerder al kreeg de foyer op de eerste verdieping een cosmetische opknapbeurt. De Kort: “En van De Kattendans in Bergeijk hebben we een stukje theatertechniek gedoneerd gekregen, waaronder nieuwe verlichting.”

Het bestuur is ondertussen ook vernieuwd. Bestuursleden Angeline Maas (voorzitter) en Jac Duis hebben versterking gekregen van programmeur Quintijn Lohman, penningmeester Lou Wouters en secretaris Renske Heeres. 

Zij hebben met kritische blik naar de programmering gekeken. De Kort: “In het eerste jaar hebben we bijna alles aangepakt, maar met een dertigtal vrijwilligers zijn we een relatief kleine club. Daarom is besloten om voortaan wat selectiever te werk te gaan. Het nieuwe bestuur wil voortaan een tiental activiteiten houden. “Wij richten ons op voorstellingen waarmee we ons echt kunnen onderscheiden. We gaan liever tien keer voor een acht, dan twintig keer voor een zesje.” In de programmering blijft volop ruimte voor lokale artiesten en organisaties. En één keer per maand is in het Cantinetheater een filmhuisfilm te zien.

Verder zijn er plannen om te gaan samenwerking met aha!, het culturele programma in Hamont-Achel. Dat gebeurt onder het werkconcept ‘De Buren’. “Het Cantinetheater en Cinema Walburg zijn twee vrij unieke theaters op slechts een steenworp afstand van elkaar”, aldus De Kort. De samenwerking biedt onder meer mogelijkheden voor het aanboren van Europese fondsen en het programmeren van artiesten. Deze week hebben de vrijwilligers met elkaar kennisgemaakt.

Om de heropening te vieren heeft het Cantinetheater The Slampampers uitgenodigd. The Slampampers is een trio bestaande uit drums, contrabas, saxofoon en veel close-harmony zang. Als ervaren cabaretiers brengen zij een hilarische muzikale comedyshow gebaseerd op en geïnspireerd door muziek uit de jaren ‘40 en ‘50. Het publiek krijgt dit seizoen nog vijf of zes voorstellingen voorgeschoteld, waaronder een optreden van Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard, de humorvolle avond Brabaret en een concert van Rum for Breakfast. Meer info: cantinetheater.nl.

Het bestuur van het Cantine-theater – Foto Jorrit de Kort
De Slampampers