Al meer dan 35 jaar Karateschool Yin Yang

BUDEL – De setting van een karatetraining bij Yin Yang is de gymzaal van het Bravo-college die dankbaar dienst doet als Dojo. Dankbaar, want deze les op donderdagavond is drukbezocht.  Een volle zaal, terwijl er naar zeggen er nog niet eens iedereen er is. Na de Seeza (kniezit) horen de leerlingen geconcentreerd Shihan Gerard van Kessel (6e Dan) aan, voor de mededelingen alvorens hun les begint.

Door Bas Kusters

De karateschool bestaat al meer dan 35 jaar. Er zijn vestigingen in Eindhoven en Budel sinds Gerard van Kessel in 1986 het stokje over heeft genomen van zijn voorganger Henk de Vries. Bij karateschool Yin Yang wordt lesgegeven in de karatestijl Kyokushin, een full contact-stijl van karate.

Dat klinkt hard en dat is het ook. Wanneer je de zaal betreedt voel je direct de discipline en toewijding. Maar vergis je niet, er is ook veel respect naar elkaar en het sociale aspect staat hier hoog in het vaandel. Iedereen is welkom. 

Iedereen is welkom. Van jeugd tot senior, man tot vrouw en ervaren of meer ervaren, iedereen traint samen en let op elkaar. Dit alles is samengevat in de betekenis van de karatestijl: het uiterste, de waarheid en samenwerking.

De training begint met een warming up. Deze bestaat uit een aantal oefeningen, om al je lichaamsspieren op te warmen. Dit alles op de Japanse telling:

Een = ichi 
twee = ni 
drie = san 
vier = shi
vijf = go 
zes = roku
zeven = shichi 
acht = hachi 
negen = ku
tien = ju. 

Wanneer de training vordert, wordt uitvoerig aan uithoudingsvermogen en kracht gewerkt. Zitten in gehurkte houding en opdrukken op de vinger knokkels zijn enkele krachtversterkende oefeningen die ze met de strijdkreten uitvoeren. Deze kreten maken echter al snel plaats voor “hijg, puf, steun”. Een karate training is niet alleen bedoeld om beter te leren vechten, ook uithoudingsvermogen wordt getraind en het lichaam wordt sterker gemaakt met als doel gezond te blijven.

Alles komt aan bod in een training: conditie, totale lichaamsversterkende oefeningen, basistechnieken (kihon), vechten (kumite), zelfverdediging en schijngevechten (kata). Kihon gegeven om de basistechnieken goed aan te leren, voor zowel kumite als kata. Kata is een schijngevecht tegen een denkbeeldige vijand. Er bestaan ruim 35 verschillende kata’s.

Ten slotte volgt de gevechtstraining. Hoewel het doel hierbij natuurlijk echt vechten is, wordt er wel respectvol met elkaar omgegaan. Men traint in de regel met iemand van gelijke lengte, gewicht en niveau, indien er gevechtstechnieken worden aangeleerd.

Tijdens het sparren trainen ze samen, en letten ze goed op elkaar. Er wordt niet raak in het gezicht geschopt of geslagen, of richting gestrekte gewrichten. De meeste mensen moeten de volgende dag natuurlijk gewoon naar school kunnen of werken. 

Je kunt er voor kiezen om naast de trainingen ook wedstrijden te vechten. Karateschool Yin Yang heeft een jeugdselectieteam, waarin geconcentreerd wordt op het wedstrijdvechten. Twee jeugd leden hiervan deden mee aan het ONK in Arnhem, ter voorbereiding op het WK. Deze training is erg indrukwekkend. Fysiek zwaar, maar ook weer vol van techniek en respect. Naast het karate geeft Yin Yang een zelfverdedigingscursus programma voor alleen vrouwen, de “Only Lady’s” training. Deze lessen worden verzorgd door Senpai Anja Vercoelen (1e Dan). 

Karate is een rijke, veelzijdige bezigheid die voor veel mensen verder reikt dan alleen een sport. Naast de trainingen zijn er regelmatig speciale evenementen zoals demonstraties, speciale trainingen en toernooien. Ben je geïnteresseerd neem dan contact op via de website van karateschool Yin Yang: kyokusyinyang.nl