Rulse Dijk tijdelijk dicht vanwege paddentrek

REGIO – Om de paddentrek veilig te laten verlopen sluit Staatsbosbeheer sinds afgelopen maandag 20 februari de Rulse Dijk te Heeze gedurende de avond en nacht tijdelijk af voor autoverkeer. De afsluiting tussen 17.o0 tot 08.00 uur zal enkele weken duren afhankelijk van de weersomstandigheden en de paddentrek.

De aanhoudende zachte temperaturen in combinatie met regen activeren de jaarlijkse trek van de padden van de Strabrechtse heide naar de voortplantingswateren in het beekdal van de Kleine Dommel. De afsluiting vindt plaats ter hoogte van Natuurpoort De Plaetse te Heeze tot de omgeving van de Strabrechtseheideweg te Geldrop. Fietsers en wandelaars kunnen wel gebruik maken van de Rulse Dijk. De padden trekken samen met andere amfibieën, zoals alpenwatersalamander en bruine kikker in het vroege voorjaar massaal van hun winterverblijfplaats onder een dikke bladerlaag in het bos, naar hun geboorteplaats in een nabij gelegen poel of ven om daar eitjes te leggen. Neerslag zorgt tevens voor een verhoogde activiteit. 

Foto de gewone pad  – Erik van Asten