‘We willen hier blijven tot aan ons pensioen’

HELMOND – Miranda en Martijn Briels verruilden Budel-Dorplein eind vorig jaar voor Helmond. Daar volgden ze Suze Oud Ammerveld en Cor Janssen op als de nieuwe zorgondernemers van het plaatselijke Thomashuis.

Door Roy de Leijer

Het echtpaar voelt zich na een warm ontvangst inmiddels helemaal op zijn plek in de nieuwe Helmondse leef-, werk- en woonomgeving. “We willen hier blijven tot aan ons pensioen”, zegt Miranda.

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. De bewoners en zorgverleners wonen er op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen, als een soort groot gezin.

Het Helmondse Thomashuis biedt huisvesting aan maximaal negen volwassenen met een verstandelijke beperking, plus het nieuwe ondernemersechtpaar en drie van hun vijf kinderen. Miranda en Martijn runnen het Thomashuis samen met vijf medewerkers.

Het kleinschalige aspect en de huiselijke sfeer spreekt Miranda en Martijn enorm aan. Ze waren al vertrouwd met de zorgformule van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. Miranda werkt al bijna 25 jaar in de zorg. In 2020 ging ze als begeleider aan de slag bij het Thomashuis in Budel-Schoot, waar ook haar zoon werkzaam is. 

Na een intensief traject, waarbij de nieuwe exploitanten helemaal werden doorgelicht, kon het echtpaar aan de slag in Helmond. De route verliep wat anders dan gebruikelijk. Martijn: “Normaal gesproken gaat De Drie Notenboomen samen met een zorgechtpaar op zoek naar een bestaand of nieuw Thomashuis. Dat kan overal in Nederland zijn. Bij ons is het een beetje anders gelopen. Wij hadden de locatie al op het oog.”

Een sollicitatie van een vriendin van Miranda bij het Thomashuis in Helmond gaf de aanzet om als zorgondernemers op eigen benen te gaan staan. Miranda: “Via haar hoorde ik dat het Thomashuis nieuwe zorgondernemers zocht.”

Voor haar man was de stap wat groter om te zetten. “Zelf kom ik niet uit de zorg, maar ik kwam wel heel regelmatig bij het Thomashuis in Budel-Schoot”, aldus Martijn, die hiervoor werkte als procesoperator bij de zinkfabriek in Budel-Dorplein. Hij geeft aan dat ook hun kinderen enthousiast waren over de verhuisplannen. Martijn en Miranda hebben samen vijf kinderen waarvan er drie zijn meeverhuisd. Het samengestelde gezin nam eind vorig jaar zijn intrek in het Thomashuis.

Veel Thomashuizen zijn ondergebracht in oude, statige panden, zoals villa’s en grote boerderijen. Het Thomashuis aan de Bosselaan in Helmond bestaat al 18 jaar en is gevestigd in een wat afgelegen oud schoolgebouw. Met een vloeroppervlakte 1200 vierkante meter is het gebouw in Helmond een van de grootste Thomashuizen van Nederland. Martijn: “Onze bewoners beschikken daardoor vaak over een eigen douche en wc. Zelf wonen we in een apart privégedeelte.” De bewoners staan centraal bij het Thomashuis. Miranda: “Het is echt hun huis. Daar zijn we ons heel erg van bewust.” De zorgverleners denken bij het runnen van het Thomashuis niet in beperkingen. Miranda: “Iedereen heeft die namelijk in meer of mindere mate.”

De nieuwe exploitanten willen met het Thomashuis nog meer dan nu het geval is een onderdeel van de Helmondse samenleving worden. Martijn: “Het Thomashuis in Budel-Schoot is hiervan een prachtig voorbeeld.” Hij wil de woonvoorziening ook in Helmond beter op de kaart zetten. “Maar in een stad is dat natuurlijk een ander verhaal dan in een dorp.”