De enquête zal uitsluitsel moeten geven

Hier wat meningen en feitjes uit verschillende hoek aangaande het AZC.

Dhr. Looymans heeft al op November 2020 met een petitie 2000 handtekeningen verzameld vóór sluiting van het AZC in Cranendonck. Bezoek staatssecretaris Van Der Burg tijdens een bezoek aan onze gemeente: Sluiting AZC nu niet aan de orde. VVD verkiezingsbelofte: Het AZC moet niet alleen dicht per 2024 ,maar we willen onderzoeken of dat het niet meteen kan. Net binnen in de Limburger: plan om het AZC eerder op slot te doen.  Wethouder Driessen: Als staatssecretaris Van Der Burg besluit om het AZC open te houden, dan kunnen wij daar niets aan doen. Bart Kraaijvanger: De enquête over het AZC is slechts voor de schone schijn en voor de bühne, onze gemeente bevindt zich hiermee op glad ijs.

Dirk van Asten van CDA: Er zijn wél juridische mogelijkheden om forse aanpassingen of wellicht zelfs ontbinding van de bestuurs- en samenwerkingsovereenkomsten te bewerkstelligen. De ketenmariniers Sibel en Lauran: Haal de overlastgevers uit het reguliere AZC. Harm van Leuken actievoerder tegen overlast van het AZC: Een underdog rol aannemen is niet wat er moet gebeuren, volgens mij zijn we dat al, immers staatssecretaris Van Der Burg bepaalt. Wij zijn allemaal tegen overlast. VVD: De staatssecretaris neemt de uitkomsten van de enquête niet een-op-een over. Uitkomsten van de enquête in zijn voordeel worden breed uitgemeten, de uitkomsten in zijn nadeel gaan in het archief.

Onze burgemeester is een sterke voorstander voor de opvang van echte vluchtelingen zoals bijna geheel Cranendonck, heeft zich helemaal op de onveiligheid stukgebeten.

In de media lezen we op wekelijkse basis hoe onze gemeente negatief in het nieuws komt.

Inwoners Collectief Cranendonck: Wij zijn de negativiteit rond het AZC beu, stop met polariseren. Zoek verbinding met elkaar, en willen dat het AZC open blijft.

En wij ? Wij als burger weten nu helemaal niet meer waar we aan toe zijn. De enige mogelijkheid is dat er andere gemeenten opstaan om het AZC in zijn geheel over te nemen, als dat niet gebeurt, vrees ik het ergste. De VVD wil geen referendum, willen zelf politieke speelruimte om te bepalen wat goed voor ons is. Uitkomsten van de enquête in hun voordeel worden breed uitgemeten, de uitkomsten in hun nadeel gaan in het archief.

De enquête zal uitsluitsel moeten geven, het is de vraag wat ermee gebeurt.

Cor van Mierlo,  voorvechter van een referendum.