NEOS bezoekt expo over kernafval

HAMONT-ACHEL – Donderdag 23 februari stond de volgende uitstap van NEOS Hamont-Achel op het programma. Een bus vol NEOS leden trok naar Dessel om daar het gloednieuwe informatiecentrum voor het opbergen van nucleaire afval te bezoeken.

Deze imposante en interactieve tentoonstelling geeft een goed beeld hoe moeilijk het is om het nucleaire afval op te bergen. Er zijn in het kort uitgelegd drie soorten radioactieve afval namelijk: één die op relatief kort termijn van 300 jaar afbreekbaar is, een tweede recipiënt dat er 300.000 jaar over doet en het zwaarste soort kernafval dat minstens 1 miljoen jaren dient opgeslagen te worden vooraleer het helemaal afgebroken is. Je merkt onmiddellijk met welk levensgroot probleem de mensheid opgescheept zit. Alle hoop is op de technologische ontwikkeling gevestigd om dit probleem op termijn te reduceren. De ganse groep heeft op een zeer leerrijke manier kennis kunnen maken met enerzijds de nucleaire mogelijkheden, maar ook met de afvalproblematiek. Na het nuttigen van een heerlijke lunch was het tijd om aan de geplande gezelschapsspelen te beginnen. Er waren vier disciplines die we onder de knie moesten krijgen namelijk; sjoelen, darten, pietjesbak en ballenwerpen. Het was een gezellig namiddag waar het meedoen belangrijker was dan het winnen. Toch waren er enkele ludieke prijzen voor de besten voorzien.  Tijdens de terugreis werden de volgende NEOS-activiteiten even overlopen met als eerstvolgende onze jaarlijkse ochtendwandeling met daarna een ontbijt.