Tweedekanswinkel te Pelt

PELT – Er bestaan tegenwoordig meerdere winkels en winkelformules waar gebruikte spullen te koop worden aangeboden tegen redelijke of soms zeer lage, zelf symbolische prijzen. Relatief nieuw in Pelt is de Tweedekanswinkel met huisraad, speelgoed, kleding, meubels, paasversiering, enz….Elke ruimte van de winkel en zelfs op de verdieping zit vol met de meest interessante spulletjes. 

Door Ben Ieven

Het is een initiatief van Philo Van Herck die samen met zo’n tien vrijwilligers deze winkel heeft opgezet. Eerst zat de winkel nog redelijk uit het zicht in de appartementen tegenover Delhaize en naast Gamma maar sinds april 2022 zijn ze verhuisd naar het pand van de Dommelgalerij in de Kerkstraat nr. 10 (naast café Den Tap). Het gemeentebestuur was zo gul om dit pand gratis ter beschikking te stellen, het is immers voor een goed doel. Wat de gemeente toen nog niet kon weten is dat dit pand binnenkort zal moeten worden afgebroken. 

De wasserij die ernaast nog maar pas is afgebroken heeft ervoor gezorgd dat de grond op die plaats niet erg gezond blijkt te zijn en bijgevolg de grond onder de Dommelgalerij hetzelfde lot beschoren is. Om te voorkomen dat de vervuiling doorsijpelt naar het nog aan te leggen nieuwe groene Marktplein is het noodzakelijk om ook dit pand te slopen. Derhalve moet het team van Philo Van Herck op zoek gaan naar een nieuwe locatie en wordt iedereen bij deze opgeroepen om van de leuke koopjes te komen profiteren tot 18 maart. Daarna gaat de winkel ergens anders naartoe en het is nog een vraag waar dat zal zijn want de gemeente heeft op dit moment geen andere locatie ter beschikking. Tot de tijd dat ze een andere ruimte hebben kunnen ze ook geen ‘nieuwe’ spullen meer aannemen. De opbrengsten van de Tweedekanswinkel gaan op de eerste plaats naar het ‘Credohuis’ Lille Dorp 10 te Sint-Huibrechts-Lille/Pelt (www.Credohuis.com). Dit biedt een veilig (t)huis voor maximum 4 dak- en thuisloze jongeren tussen de 16 en 25 jaar die om een of andere reden er plots alleen voor staan en er niet in slagen om zelfstandig hun plekje in de maatschappij te vinden. Samen met een team professionals, vrijwilligers en betrokken partners helpen zij om jongeren hun identiteit, bekwaamheid en zelfstandigheid te (her)ontdekken. Het Credohuis is een burgerinitiatief dat participeert met de Vlaamse Overheid. De gemiddelde verblijfsduur varieert van 12 tot 18 maanden en is een tussentijdse schakel naar zelfstandigheid. Aanmeldingen gebeuren meestal via het OCMW, JAC, CLB enz… Jongeren die naar zelfstandigheid doorgroeien kunnen ook in de Tweedekanswinkel terecht om gratis spullen te krijgen. De spullen die hier verkocht of weggeschonken worden komen hoofdzakelijk van particulieren die dingen weg willen doen. Dikwijls zijn hier nog hele mooie en bruikbare dingen bij die zo nog een tweede leven krijgen. Ook vluchtelingen uit Oekraïne en andere asielzoekers die in Pelt verblijven weten hun weg naar deze winkel te vinden en krijgen diverse gratis materiaal. Maar ook kinderen uit kansarme gezinnen hebben via deze winkel hun Sinterklaasgeschenken kunnen krijgen. Kleding wordt er veel naartoe gebracht, zoveel dat ze het niet allemaal in deze winkel verwerkt krijgen. Die gaat dan via ‘ISKRA’ uit Genk met de vrachtwagen rechtstreeks naar Oekraïne. Dat de winkel zo in het centrum van Pelt ook een sociale functie vervult is duidelijk. Vele mensen uit de buurt komen er wekelijks hun praatje doen en kijken wat ze mogelijk nog kunnen gebruiken. De prijzen van deze winkel liggen dan ook zeer laag waardoor iedereen wel iets vindt wat van pas kan komen. De winkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13u tot 17u of op zaterdag van 10u tot 17u. en wanneer de deur gewoon open staat. Info: 0032 496 259966.