Verken de nieuwe meanders op de Warmbeek

ACHEL – Sinds de zomer van 2022 voerde de Vlaamse Milieumaatschappij hermeanderingswerken – het uitgraven en aansluiten van afgesneden rivierbochten op de rivier – uit in de vallei van de Warmbeek. Het resultaat: de Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis meandert opnieuw. Het water in dit gebied krijgt extra ruimte en voert trager af. Hierdoor functioneert het opnieuw als overstroombare vallei die minder gevoelig wordt voor droge periodes. Stroomafwaarts daalt de kans op wateroverlast. 

Ook voor de lokale fauna en flora is deze hermeandering goed nieuws. Afwisselende stroomsnelheden verbeteren de structuurkwaliteit en ecologische kwaliteit van het water. Zo ontstaan er kansen voor zeldzame planten en vissen, zoals de Europees beschermde beekprik. 

Gegidste wandeling

Wil jij meer te weten komen over deze hermeandering? Op zaterdag 18 maart kan je aan de Achelse Kluis deelnemen aan een gegidste wandeling van 3 kilometer waarbij experts van de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Waterschap De Dommel je mee op sleeptouw nemen. Je wandelt in een lus vanaf de Kluizerdijk langs enkele meanders op Vlaamse bodem waarna je de Prinsenloop oversteekt om zo de lopende werken aan Nederlandse zijde te bezichtigen.

De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur en starten om 13.30 en 14.00 uur aan de parking van de Achelse Kluis (Kluizerdijk). Laarzen dragen is aangeraden. Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Schrijf je dus snel in via www.waterdagen.be/activiteiten/verken-nieuwe-meanders-op-de-warmbeek/. 

Geen zin in een wandeling? Tussen 13.00 en 16.30 uur kan je terecht bij een infostand op de Kluizerdijk. Je krijgt hier meer info over de waterkwaliteit en maakt kennis met de waterdiertjes in de Warmbeek. Vrijwilligers van de vissenwerkgroep van LIKONA vertellen je welke vissen er leven. Doorheen de dag is de brasserie van de Achelse Kluis geopend voor een heerlijke verfrissing en een lekker tussendoortje. 

Het project Warmbeek is een samenwerking tussen stad Hamont-Achel, Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, Waterschap De Dommel, De Vlaamse Waterdagen en Integraal Waterbeleid Maasbekken. 

Foto Klaas Meijer