De bever: knuffeldier, lastpak of toch iets anders….?

HEEZE – Op donderdag 9 maart houdt Willy de Koning uit Sittard in ‘t Perron in Heeze een lezing over bevers. De avond begint om 20.00 uur. Toegang 4 euro inclusief koffie/thee. Kaarten verkrijgbaar via de website van ’t Perron. De avond wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie.

Willy de Koning is een autoriteit op het gebied van de bever. Al sinds 2007 volgt ze bevers. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Tijdens de lezing wordt haar film ‘Bevers in Nederland’ vertoond. 

Dat geeft af en toe heel verrassende inzichten, zelfs voor de kenners. Beelden van knagende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, stoeipartijen tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op zijn omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever en de herintroductie aan de orde. Ze besteedt aandacht aan de beverpopulatie in onze omgeving, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Willy de Koning heeft verschillende boeken en films op haar naam staan. Ze geeft lezingen door het hele land en neemt dan tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverkeutels, takken met knaagsporen van bevers en –met een beetje geluk- een vers geurmerk. Voor meer informatie zie de website van IVN: www.ivn.nl/heeze-leende