Nieuwe bibliotheekvoorziening in De Smeltkroes officieel geopend

MAARHEEZE – De verhuizing van de bibliotheek in Maarheeze naar de foyer van De Smeltkroes liet even op zich wachten, maar afgelopen maandag was het eindelijk zover. Die middag werd de nieuwe bibliotheekvoorziening feestelijk geopend door de Cranendonckse wethouder Marcel Lemmen en Irene Helderman, directeur-bestuurder bij Bibliotheek de Kempen.


Door Roy de Leijer

In de foyer is een moderne bibliotheek gerealiseerd, waar niet alleen lezers zich moeten thuis voelen, maar ook andere Maarheezenaren. Lemmen en Helderman waren in ieder geval in hun nopjes met de nieuwe bieb. Marcel Lemmen: “Na tien jaar is er weer een volwaardige bibliotheekvoorziening, maar die is wel op een nieuwe leest geschoeid.” “Er is door iedereen heel flexibel meegedacht en meegewerkt”, zegt Irene Helderman.

Een van de grote voordelen van de nieuwe locatie zijn de veel ruimere openingstijden. 

Lemmen: “De oude bibliotheek was maar vier uur in de week geopend.” In de nieuwe situatie zijn de openingsuren gekoppeld aan die van De Smeltkroes. “Bezoekers kunnen daardoor op de momenten dat het hun het beste uitkomt boeken lenen en terugbrengen”, zegt Helderman.

Helderman vervolgt: “Een bibliotheek is tegenwoordig ook veel meer dan alleen boeken.” De bibliotheek heeft een brede, maatschappelijke functie gekregen. Daarbij hoort onder meer het geven van cursussen en trainingen. “Hiermee willen ons publiek in de gelegenheid stellen zich op allerlei gebieden te ontwikkelen”, vult regiomanager Marloes Langers-Jansen aan. De bibliotheek is daarnaast ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Helderman: “Dat was ook de opdracht die wij hebben meegekregen.”

De oude biebruimte wordt inmiddels gebruikt voor het geven van onderwijs aan nieuwkomerskinderen. Qua oppervlakte gaat de nieuwe bibliotheek er wel een beetje op achteruit na de verhuizing en ook de fysieke boekenvoorraad is wat minder groot dan voorheen. Langers: “Er is plaats voor ruim tweeduizend boeken. Dat zijn er driehonderd minder dan voorheen, maar dat zijn vooral boeken die niet werden gelezen. Daarnaast is het altijd mogelijk om boeken te bestellen. Bovendien gaan we werken met wisselende collecties. Dat betekent dat er iedere drie tot zes weken nieuw leesvoer is.” In de foyer staan boeken voor kinderen van 0 tot 4 jaar en voor de jeugd vanaf 14 jaar en volwassenen. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen terecht bij De Muzenberg.

Om de verbinding met De Smelkroes optimaal op te zoeken is er in de bieb geen ruimte voor een apart leestafel. Langers: “Mensen die de krant willen lezen kunnen dat doen bij de leestafel bij het horecagedeelte. Het vormt allemaal een mooie combinatie met de tentoonstellingen die ook in de foyer te zien zijn.”

De nieuwe bieb is er niet alleen voor leden, benadrukt Langers: “Voorheen waren we echt een klantenbibliotheek, die zich richtte op het uitlenen van boeken. De nieuwe bieb is er voor alle Maarheezenaren. Zij kunnen zich hier onder meer inschrijven voor de cursussen ‘Klik & Tik’ en ‘Digisterker’. Verder is er een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek.” Hier kan iedereen terecht met vragen over de digitale overheid, bijvoorbeeld over DigiD, belastingen en toeslagen. Er komen daarnaast nog twee publiekspc’s te staan.

Het concept van een bibliotheekvoorziening in een gemeenschapshuis is niet nieuw. Langers: “Alleen is dit wel de eerste keer dat alles op wielen staat. Het is een mobiele bibliotheek, zodat de boekenkasten tijdens grote carnavals- en theateractiviteiten naar een andere ruimte kunnen verhuizen.”

De bibliotheek is en blijft grotendeels onbemand. Bibliothecaresse Vicky Didden is het aanspreekpunt voor bibliotheekbezoekers. Ze is in eerste instantie alleen op dinsdagavond aanwezig. Voor andere dagen worden er op dit moment vrijwilligers ingewerkt.

Op de foto Marcel Lemmen en Irene Helderman.