Werk neergelegd bij Delhaize Kempenplein Pelt

PELT – De winstgevendheid en het marktaandeel van de ‘eigen’ supermarkten van Delhaize in heel België blijkt volgens de directie geleidelijk aan te dalen. Daarom is een bijzondere ondernemingsraad gehouden waar de directie aankondigde de 128 supermarkten die in eigen beheer zijn te willen overgeven aan zelfstandige ondernemers. De kleinere winkels zoals 636 AD, Proxy, shop & Go-winkels worden reeds door zelfstandigen gerund. De Proxy op de Lindelsebaan te Overpelt is hier een voorbeeld van. De ongeveer 9.000 werknemers van de eigen winkels in België hebben vervolgens het werk neergelegd en de supermarkten gesloten voor publiek. Men is onzeker over de loon- en arbeidsomstandigheden op lange termijn wanneer een winkel onder franchise wordt overgenomen. Delhaize valt sinds 2015 onder dezelfde groep (AHOLD) als Albert Heyn en Bol.com. 

Foto en tekst Ben Ieven