Wie betaalt de rekening?

REGIO – In 2021 is het beekdal Oude Strijper Aa door het waterschap opgeleverd. De voorheen rechte beek slingert  weer door het landschap. Daardoor neemt de snelheid van het water toe, wat goed is voor planten en dieren in en langs het water. Daarnaast is het profiel van de beek veranderd om beter bestand te zijn tegen droge en natte periodes. Ook kun je er mooi wandelen.

Over de noodzaak van een dergelijk project verschillen politieke partijen die meedoen met de waterschapsverkiezingen niet van mening. Ook is er grote eensgezindheid dat de manier waarop met water wordt omgegaan moet veranderen.

Waar verhitte discussies vooral over gaan, is wie het gaat betalen.

Veel partijen willen de rekening bij ondernemers en bedrijven leggen. De stemverhouding in het nieuwe waterschapsbestuur bepaalt of dat gaat gebeuren of niet. Politieke partijen beseffen vaak onvoldoende dat juist buurtwinkels, horeca, lokale ondernemers en ZZP-ers, maar ook maatschappelijke instellingen als kerken, bejaardencentra, clubgebouwen en scholen het al moeilijk genoeg hebben door de energiecrisis. Bij verhoging van de waterschapsbelasting voor deze ‘bedrijven’, is de kans groot dat een aantal verdwijnt uit ons straatbeeld. Ongewenst!

Daarom is er bij de waterschapsverkiezingen wel degelijk iets te kiezen. De nieuwe partij Bedrijfsbelangen kiest voor behoud van buurtwinkels en maatschappelijke instellingen. Zij mogen niet zwaarder belast worden. Kandidaten hebben ervaring in het MKB, het waterschap of zijn zelf ondernemer.

Nan Zevenhek lijsttrekker Bedrijfsbelangen bij De Dommel