Mika Vijfvinkel debuteert in 2023 met winst in Villers le Temple

BUDEL – Een mooi avontuur in 2023 is gestart voor Mika Vijfvinkel, de 17 jarige renner uit Budel. Sinds 1 januari komt Mika uit voor Cannibal B Victorious, de in België gevestigde junioren opleidingsteam sinds 2023 van Team Bahrein Victorious en al langere tijd een van de beste junioren teams van de wereld. En hoe dat het jaar voor Mika voor het team is gestart !

Na op 1 januari op de beroemde GP Sven Nys UCI veldrit te Baal al als 3e op het podium te staan, deed Mika dat nog eens op 3 januari op de zware skihelling tijdens de UCI cross te Herentals waar hij wederom 3e werd. Op het WK cyclocross te Hoogerheide werd Mika 7e, waar hij direct bij de start klem zat in 2 valpartijen… 

Mika over de wedstrijd : ‘Ik had enorm goeie benen en ondanks m’n startrij kon ik direct goed mee naar voren. Helaas was er op rechts een valpartij waar ik nog omheen kon naar links maar toen vielen er 2 renners tegen mij aan waardoor ik bijna omviel. Ik wist me recht te houden en door die complete chaos ben ik overal doorheen en overheen gereden. Dacht dat ik lek had en daardoor snel beslist direct bij de 1e wisselpost van fiets te wisselen. Daarna begon het indrukwekkende inhalen. Waar de top 6 steeds werd genoemd op tv en de banner onder in beeld liet zien welke plek een renner reed schoof ik snel en zeker op naar voren. Rugnummer 48 met mijn naam stond rap op de 7e plek, vertelt Mika niet zonder trots. Ik kon bijna aansluiten bij de groep voor plek 3, brons dus ! Maar het was mijn Belgische concurrent Yordi Corsus die vermoedelijk mij zag aankomen of dat er naar hem werd toegeroepen maar in ieder geval ging hij er toen vandoor. Hij werd inderdaad 3e, en ik heb gevochten voor iedere meter maar na mijn inhaalrace die gehele wedstrijd was t op. Zelfs Sporza zei op tv waar komt die Mika ineens vandaan! Nou, ik kan echt wel een stukje crossen hoor zegt de jonge renner hardop lachend. Ik heb dan niet gewonnen maar wel veel bewondering voor mijn optreden geoogst.

Daarna is voor mij het wegseizoen gestart. Ik ben eerst nog met het team in Spanje op stage geweest wat echt leuk was want ik kende nog lang niet alle renners. Ons team is internationaal samengesteld, ik rij als enigste uit Nederland samen met Ieren, Polen, Belgen, Oekrainers, een Amerikaan en zo nog meer. Taal is geen barrière want iedereen spreekt wel Engels. Ik merk aan alles dat er een professionele sfeer en invloed van het worldtourteam heerst, de begeleiding en materialen zijn top.

En dat bleek ook uit mijn debuut in de wedstrijd GP José Colette in Villers le Temple op 25 februari. Het was een mooie omloop van 75 km met 1000 hoogtemeters. Ik heb de aanval geopend op de klim toen het begon te hagelen, want slechte omstandigheden zijn toch mijn specialiteit hoe daar mee om te gaan. Daarna hebben 4 team maten 1 voor 1 de sprong naar mij gemaakt, de andere renners reageerden gek genoeg niet. We hebben een soort ploegentijdrit gereden de laatste 60 kilometer en ik heb in de laatste ronde er nog een klap op gegeven en kwam als eerste over de meet. Hoe top is het zo op de weg te debuteren voor dit team en dan ook nog eens met 5 van onze ploeg zo te presteren,’ sluit Mika af.