“Alle ballen op Bertha”, een blijspel in drie bedrijven

BUDEL-SCHOOT – Na voor veel verenigingen een zware tijd, hebben de drie toneelverenigingen uit Soerendonk, Gastel en Budel-Schoot de handen ineen geslagen. Die samenwerking van de toneelverenigingen KPJ-SOS, Podium Nummer 6 en ONA kreeg 

de naam “Toneel Cranendonck.” Toneel Cranendonck bracht afgelopen weekend het blijspel “Alle ballen op Bertha” op de planken. De regie was in handen van Patricia van der Voort. 

Hilke Rooymans bezocht namens HAC Weekblad deze voorstelling. 

“Het was een goede samenwerking. Het was genieten! De tranen van het lachen biggelden over de wangen bij het publiek én de spelers. Toneelspelen in het “echie” kan grappige situaties opleveren die je bij de repetities niet tegenkomt. Zo werd het keyboard per ongeluk gelanceerd door Job (een rol van Anno Braakhuis) en bleek écht vis eten op het podium een hele uitdaging. Job probeerde nog het publiek wijs te maken dat alles bij de act hoorde wat weer een lachsalvo opleverde.

Maar niet alleen de “bloopers” waren leuk, het hele toneelspel was van A tot Z grappig, amusant en hilarisch te noemen. Je kunt met recht spreken van een geslaagd blijspel.

De hoofdrol was voor Maaike Heesakkers ofwel Bertha. Zij speelt de eigenaresse van een (eet)café dat ze wil ombouwen naar een chique restaurant. Maaike wist met haar leuk toneelspel het grootste gedeelte van het toneelstuk te dragen. Chapeau! 

Andere hoofdrollen waren weggelegd voor de stamgasten Mieke Stoffers (Sandra Meppelink-Hendriks), Henk (Rob Overdevest) en voor de verliefde Job. Mieke hoort bij het meubilair en helpt Bertha om het café te verbouwen tot een stijlvolle eetgelegenheid. Dat ze niet gewend is om een chique dame te zijn, speelt ze voortreffelijk. Erg grappig hoe ze het restaurant betreedt.

Henk is als stamgast tijdens het toneelstuk aanwezig zonder ook maar een woord te zeggen. Maar zijn mimiek, op het juiste moment reageren en zijn spel leveren een grote bijdrage en is een lust voor het oog.  De verliefde Job doet alles om Bertha te bekoren. Zijn manieren om problemen op te lossen, zijn erg lachwekkend (vooral met die met de burgemeester) en dat was in de zaal duidelijk te horen.

Baron Harry van Voorst (John Bakx) en zijn lieftallige vriendin Hester (Mirthe Cox) hebben al een hete aardappel in hun mond voordat ze het restaurant binnenkomen. Als bekakt stel zetten ze de rest flink te kakken en dat levert leuke situaties op.

Het burgermeesters-echtpaar Geert Schut (Daan Bernaerts) en Annabel Schut (Charlotte Aarts) doen ook een flinke duit in het zakje als het op lachen aankomt. Je móet wel lachen als Geert probeert het probleem met de creatie van zijn vrouw op te lossen. De buurvrouw Wanda Schulte (Carlijn Leijssen) is eigenaresse van wél een chique restaurant en dat zorgt voor een verrassende wending. Leuk gespeeld door Carlijn.

Nog een stamgast, Jan (Theo de Cates), zorgt als obstakel voor de nodige problemen. Laat dat maar aan Jan over om een lastpost te zijn. Alle stamgasten vormen een gemêleerd gezelschap die al ‘een klucht’ op zich zijn. Lieke van der Stap (Anja Pieters) is zeer geloofwaardig als beoordelaar van de Michelinsterren. Een leuke rol waarbij je spontaan compassie krijgt voor Lieke. De regisseur zelf (Patricia van der Voort) is heel kort te zien in het toneelstuk. Met recht zal ze trots zijn op haar “crew” die een voortreffelijk toneelspel laten zien. Het café “De Warme Bal” daar ga je naartoe als je echt wilt lachen en genieten. En dat kan; er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.” 

Alle Ballen op Bertha is nog te zien op 18 maart om 20.00 uur en op 19 maart om 14.00 en 20.00 uur in Den Donck in Soerendonk. 

Foto’s Hilke Rooymans