Geen TikTok voor personeel stad Hamont-Achel

HAMONT-ACHEL – Nadat de Vlaamse en Federale Overheid een TikTok-verbod ingevoerde op alle gsm’s en computers van overheidspersoneel, verbiedt ook de stad Hamont-Achel zijn medewerkers om gebruik te maken van deze app op werk telefoons en computers. Doel is het beschermen van privacy gevoelige gegevens. Het Chinese techbedrijf achter TikTok, ByteDance, zou namelijk gretig informatie verzamelen over de gebruikers van deze app. Deze informatie zou wel eens gebruikt kunnen worden voor verkeerde doeleinden. 

Hamont-Achel is één van de eerste Limburgse gemeenten die dit verbod doorvoert. Guy Joosten, Schepen van IT van de stad Hamont-Achel legt uit: “De situatie voor Hamont-Achel is in principe hetzelfde als voor de Vlaamse en Federale Overheid: het beschermen van privacy gevoelige informatie is belangrijk en hier moeten we zo voorzichtig mogelijk mee omgaan. 

Eind vorig jaar werd de stad Antwerpen gehackt, met de nodige gevolgen van dien.  Toen al hebben we geïnformeerd bij onze IT dienst over de veiligheid. Het beschermen van gegevens is een permanente prioriteit. En met dit verbod op het gebruik van TikTok op de werk telefoons en computers zetten we opnieuw een stap om dit te waarborgen. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn en we doen er alles aan om hacking onmogelijk te maken.” 

Wie op het netwerk van de stad Hamont-Achel naar TikTok probeert te surfen komt van een kale reis thuis. Zowel op het netwerk van het personeel als op het netwerk van de bezoekers is dit onmogelijk gemaakt. “Als TikTok in de toekomst wel voldoet aan alle voorwaarden omtrent bescherming van informatie en privacy kunnen we dit natuurlijk herbekijken,” aldus Guy. “We hebben ondertussen duidelijk aan onze medewerkers gecommuniceerd dat het gebruik van de TikTok-app verboden is op werkgerelateerde elektronica.” 

Meerdere gemeenten wachten echter liever nog even af vooraleer ze de app verbieden voor het personeel. Dit omdat TikTok voor veel gemeenten een interessante tool is om promotie te maken, zeker ook bij het jongere publiek. “De stad Hamont-Achel zelf maakte geen gebruik van deze app, ook niet ter promotie van de stad. Wel zijn we actief op Facebook en Instagram, en dat is voor ons voorlopig voldoende om de stad via social media te promoten,” besluit Guy.