Een nieuwe thuis voor de vleermuis

HAMONT-ACHEL – Het was je misschien al opgevallen maar je wist niet wat het is, maar sinds kort pronkt er een vleermuizentoren op domein De Bever. Deze toren vormt een nieuwe verblijfplaats voor vleermuizen. Tijdens het onderhoud van de dreven aan de Beverbekerdijk werden er namelijk enkele bomen – waar vleermuizen verbleven – verwijderd omwille van veiligheidsredenen. Met deze vleermuizentoren creëert de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen en Natuurpunt een nieuwe thuis voor de vleermuis. 

De oude dreven en het gevarieerde landschap van Hamont-Achel vormen een belangrijk leefgebied voor vleermuizen. De nieuwe vleermuizentoren biedt extra zomerverblijfplaatsen voor verschillende soorten vleermuizen. Hij is namelijk zo ontworpen, dat er aan de verblijfswensen van elke soort vleermuis voldaan wordt. Zo hebben sommige soorten liever spleetruimtes en anderen dan weer grote holle ruimtes. Belangrijk is dat de temperatuur goed is, want zo verliezen de moederdieren niet te veel energie om te zogen en bouwen de jongen een reserve op. 

De nieuwe vleermuizentoren werd zodanig geplaatst dat de vleermuizen – die zich vooral verplaatsen langs bosranden en lijnvormige landschapselementen – na hun nachtelijke tochten zeker terugkomen. Uiteindelijk zal hun nieuwsgierigheid zo groot zijn, dat ze de nieuwe accommodatie zeker zullen inspecteren. 

Kom je graag meer te weten over de vleermuizentoren en haar toekomstige bewoners? Lees dan zeker het interview met Ghis Palmans – vrijwillig coördinator van de Limburgse Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt in De Belleman van april.