15e jarige Pim Vlassak rijdt wedstrijden rallycross

Pim Vlassak uit Budel is net 15 geworden en gaat in het dagelijks leven gewoon naar school. Vanzelfsprekend heeft hij geen rijbewijs. Maar toch rijdt hij regelmatig in een auto. Dat komt door zijn bijzondere hobby; rallycross in een zogenaamde RST-auto. 

Door Bas Kusters

RST staat voor Rally Sport Trainer. Het is een auto gemaakt van Ford-onderdelen die bedoeld is om, zoals de naam al doet vermoeden, te trainen, maar er worden inmiddels ook wedstrijden mee gereden.

Pim heeft racen altijd al interessant gevonden, zijn vader deed het voorheen ook. Toen ze een advertentie tegenkwamen van een RST-auto hebben ze deze gehuurd, zijn ze een dag gaan trainen op het Eurocircuit in Valkenswaard en toen was hij verkocht. Mooi meegenomen was dat het direct ook goed bleek te gaan en de KNAF, dit is de landelijke racebond, hem direct een licentie aanbood. 

Na die eerste keer in Valkenswaard en het in ontvangst mogen nemen van de licentie is Pim eigenlijk alleen maar enthousiaster geworden. Na nog een training gereden te hebben deed hij al mee aan een eerste wedstrijd. Hier deden Nederlandse en Belgische coureurs aan mee, in totaal zes, en hier wist hij meteen derde te worden. De snelle ontwikkelingen hielden hier niet op, want naar aanleiding hiervan is hij direct gevraagd om voor een team te komen rijden. En zo geschiedde; Pim rijdt nu voor het team ‘Cameraland’. 

Nog twee grote wedstrijden volgden, waaronder een in Franstalig België. Nu staat het NK Rallycross voor de deur, een open wedstrijd. Maar wat is rallycross nu eigenlijk. Je hebt circuits, in dit geval deels verhard en deels onverhard en er is sprake van een zogenaamde staande start. Dat wil zeggen, vanuit stilstand met een soort stoplicht als teken waarop iedereen tegelijk begint. Zo race je met bijvoorbeeld vijf coureurs waarmee je drie heats van 5 rondjes rijdt, waarbij je tijd wordt opgenomen. Hieruit volgt een ranking. Deze bepaalt je positie voor de finale. Het is een non-contact sport; er wordt verwacht dat coureurs netjes rijden, zonder elkaar te raken. 

Het aardige aan deze race-discipline is dat coureurs allemaal in dezelfde auto rijden. Het is een lichte auto, met een standaard motor, dezelfde banden en met dezelfde brandstof. Dit betekent dat de coureur zélf echt het verschil moet maken. Op 4 maart was de eerste training en op 19 maart vindt de eerste wedstrijd plaats. De auto wordt op dit moment klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. 

Het doel is om minimaal weer derde te worden, maar liever hoger. Het NK bestaat uit 8 wedstrijden, waarvan er zes in Nederland zijn en twee in België. Verder zijn er plannen om gedurende het jaar met het team ook in andere auto’s te trainen, om hun race-vaardigheden nog verder te trainen. Een andere ambitie is om mee te doen aan een talentprogramma vanuit de KNAF en om mee te doen aan een wereldwijde wedstrijd; de FIA Motorsport Games. De KNAF wil daar talent naartoe sturen en Pim is hiervoor gevraagd. 

Op de vraag ‘Waarom dan toch deze sport?’, antwoord Pim: “Het is gewoon leuk om met zijn allen hard over de baan de gaan. Is een goed gevoel”.