Rondje tuin en natuur met Gert-Jan

Toch nog een beetje winter in maart, met af en toe flink wat sneeuw, tot zelfs 10 cm op 8 maart. Maar nu lijkt de lente echt in zicht. De eerste zomergasten keren terug uit hun winterverblijven. De tjif-tjaf was opeens volop aanwezig. Grote groepen kraanvogels trokken naar het noorden. Buizerds baltsen hoog in de lucht, soms lastig gevallen door zwarte kraaien. Gele bloemen van klein hoefblad en speenkruid vormen een fraai kleurrijk tapijt op de slootkanten. Binnenkort kleuren paardenbloemen menig grasveld en weiland. Ze houden niet van zware bemesting en zullen op die plekken dan ook niet zo massaal aanwezig zijn. De wind zorgt voor de verspreiding van de zaden, het welbekende pluis. Een wens doen mag nog steeds. Wilgen staan momenteel volop in bloei en verraden hun aanwezigheid door de gele en zilverkleurige “vlekken” in het landschap. De struiken met gele katjes zijn de mannetjes, terwijl de vrouwelijke katjes zilvergrijs van kleur zijn. Het eerste kievitsei is gelegd en in de sloten ligt het kikkerdril van de bruine kikkers. Soms komt het voor dat mevrouw kikker opgegeten wordt door een reiger. De eieren zwellen op in de maag van de reiger, die dringend behoefte krijgt aan een rennie. De kikker en kikkerdril worden snel uitgebraakt en zo kan het zijn dat er vele kikkerlijken gevonden worden langs een sloot. Dit braaksel wordt het “sterrenschot” genoemd. Padden leggen hun eieren in slierten, welke ze tussen de stengels van waterplanten afzetten. Salamanders leggen de eieren tussen blaadjes van fijne waterplanten, welke ze met de achterpoten dicht vouwen. Gelukkig worden er steeds meer poelen aangelegd, wat de populaties van de amfibieën ten goede komt. De natuur gaat haar eigen gang en de drang van dieren om zich voor te planten is sterk in deze tijd van het jaar. Dagen worden langer, de zon neemt in sterkte toe. Ook de mens wil aan de gang. Zakken potgrond en bemesting worden aangekocht voor tuin en balkon. De voorbereiding van een nieuw tuinseizoen. De bezitters van een serre zijn ondertussen misschien al aan het verspenen toe van hun groenteplantjes. Vroeg gezaaide sla en ruccola kan geoogst worden. Toch is de zaak om de temperatuur voorlopig nog goed in de gaten te houden. April heeft soms nog aardige weersverrassingen. De maand maart is een goede maand voor werkzaamheden in de tuin. Het gras groeit snel in het voorjaar en heeft dringend een eerste maaibeurt nodig. Let op, niet te kort maaien de eerste keren. Te kort het gras maaien kan mosvorming bevorderen, wat vaak te wijten is aan een vochtprobleem. Door het gras te verticuteren in het voorjaar, wordt mos en afgestorven gras verwijderd. Met een riek worden gaten in het gazon geprikt. Deze luchtgaten vullen we met scherp zand, zodat de afwatering bevorderd wordt. Slechte stukken van het gazon kunt u weer opnieuw inzaaien. De vijver komt tot leven, jonge waterleliebladeren zijn al zichtbaar. Afgestorven plantendelen worden verwijderd en op de composthoop gegooid. Laat ze nog even op de kant liggen, dan kunnen de aanwezige beestjes terug het water in. Was u niet tevreden over uw tuin het afgelopen jaar. Deze maand kunt u nog diverse planten en struiken verzetten. Vaste planten worden gescheurd en de jonge delen worden in goede grond geplant. Vogelhuisjes en drinkbakken worden schoongemaakt, opgehangen en geplaatst. Goede stevige vogelhuisjes zijn zeer in trek bij diverse vogels. Voor iedere vogel is er tegenwoordig een geschikt vogelhuisje. Let op met de aankoop, in een te klein huisje passen geen 10 koolmeesjongen. Water is van groot belang voor vogels, water om te drinken of om eens lekker in te wassen. Maak eens een schaal van beton, vogeltjesgaas en bladeren van het groot hoefblad of rabarber. Steeds meer bomen komen in blad en in bloei. De meidoorn was weer één van de eerste in blad dit jaar. Sleedoornstruiken vol met witte sterretjes. Sierpruimen en -kersen vol met wolken roze bloempjes. Prachtig om te zien, daar wordt je vrolijk van. In de fruittuin begint de bloei van appels en peren. Frambozenstruiken worden flink terug gesnoeid, net als de zomerbloeiende clematissen. Liefhebbers van siererwten zaaien nu hun favoriete geurige soorten. Wie van kruiden houdt, kan nu beginnen met het oppotten en zaaien van kruiden in mooie potten voor op het terras of in de keuken. Bieslook, oregano, tijm, salie, koriander en vele anderen zijn heerlijk in diverse gerechten. Zet ze vlak bij de keukendeur, er gaat niets boven verse kruiden in de soep en maaltijd. Het voorjaar nodigt ons uit om naar buiten te gaan, de tuin of de natuur in. Geniet van het zonnetje en van het vele moois om ons heen. 

Groetjes Gert-Jan.