De groene zandloopkever

Een heel mooie kever die we nu al kunnen zien in zanderige omgevingen is de groene zandloopkever. Deze kever doet z’n naam eer aan met prachtige groen iriserende kleuren waarbij de zon schijnend, op het waslaagje dat op de dekschilden zit, voor deze mooie kleurstelling zorgt. Deze zandloopkever is ook zandroofkever te noemen omdat zij een echte rover is. Met haar poten is ze snel, met haar ogen ziet ze heel goed en met haar kaken grijpt ze elke prooi, ideale eigenschappen om op prooien zoals mieren of andere kleine beestjes te jagen. Zelf moet ze opletten niet door vogels gepakt te worden. Als larve leeft ze in zelf gegraven holletjes in open zandgrond. Met haar kaken grijpt ze allerlei kleine prooien die langs komen bij verrassing en sleurt die in haar holletje. Ze verpopt ook in haar holletje en komt in het tweede jaar als volwassen kever boven de grond leven. Een bekendere zandloopkever is de bronzen zandloopkever die veel lijkt op de groene maar een meer bruin bronzen kleur heeft.

Info: Wiel Zentjens   w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA