Houten bankje voor honderdjarige Gretha Albers-Dings

MAARHEEZE – Gretha Albers-Dings vierde maandag haar honderdste verjaardag. Het bereiken van deze bijzondere mijlpaal werd gevierd met een bijzonder verjaardagscadeau: een houten bankje. Het straatmeubel, een cadeau van de gemeente Cranendonck, staat op het plein aan de Vogelsberg-Sterkselseweg in Maarheeze. Voor de eeuweling is dit een bijzondere plek.

Vanaf het bankje kijk je namelijk uit op het aanwezige herinneringsmonument ter ere van verzetsgroep De Vrijbuiters. Gretha’s man Dick (1923-1988) was in de Tweede Wereldoorlog actief voor deze verzetsgroep, die een belangrijke schakel vormde in de pilotenlijn die neergestorte geallieerde piloten hielp te ontsnappen naar Engeland.

Haar inmiddels overleden Ed zoon heeft de plaquette ontworpen. De 100-jarige woont sinds 2022 in zorgcentrum Marishof in Maarheeze, maar heeft tot haar 99ste aan de Keizer Ottostraat in Budel gewoond.

Het cadeau kwam als een grote verrassing voor Gretha, die het bankje maandagmiddag samen met burgemeester Roland van Kessel onthulde. Ook andere inwoners die honderd worden, krijgen voortaan een houten bankje cadeau van de gemeente. Cranendonck volgt hiermee het voorbeeld van een aantal buurgemeenten. Burgemeester Roland van Kessel. “In andere gemeenten wordt er al langer een bankje of een boom geplant wanneer iemand de mooie leeftijd van honderd jaar bereikt.” Met haar honderd lentes is Gretha Albers-Dings overigens niet de oudste inwoner van de gemeente. Die is 101 en hoopt binnenkort 102 kaarsjes uit te blazen. 

Foto Jos Meusen