Gratis uw kat of konijn chippen bij Stichting ROZE

REGIO – Katten- en konijneneigenaren krijgen de mogelijkheid om hun dier gratis te laten chippen tijdens de chipweek van 1 tot 8 april bij Stichting ROZE in Eindhoven. De deelnemende gemeenten die dit mogelijk maken zijn: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son & Breugel, Veldhoven en Waalre.

In het kader van dierenwelzijn moet worden voorkomen dat gezonde dieren met een eigenaar onnodig in de opvang terecht komen. Een kat mag nu eenmaal in Nederland vrij rondlopen en weet ook heel goed weer terug naar huis te navigeren. Soms pakt dit anders uit. Jaarlijks komen er zo’n 35.000 katten in een asiel terecht. Het grootste deel van deze katten is niet gechipt. Zij vinden dan vaak de weg naar hun eigenaar niet meer terug. “Als de eigenaar van de kat binnen twee weken niet wordt gevonden, gaat het asiel voor de kat een nieuw baasje zoeken! Het zal je als katteneigenaar maar overkomen dat je kat uiteindelijk bij een nieuwe eigenaar terecht komt!” vertelt Alma van Dorenmalen, beheerder van de opvang.

De chipplicht bij honden maakt het al mogelijk om 95% van de zwerfhonden te herenigen met hun eigenaren. Bij katten is dit percentage nog geen 20% en bij konijnen is het bijna een uitzondering. Een gechipt dier wordt direct in contact gebracht met de eigenaar. Dit scheelt een trauma voor de kat en kosten voor de eigenaar. Want hoe sneller de eigenaar wordt gevonden, hoe lager de kosten voor de eigenaar. Dit kan allemaal voorkomen worden door dieren te chippen! Daar wil de stichting in samenwerking met de aangesloten gemeenten graag een handje bij helpen!

Tussen 1 en 8 april start de stichting daarom een chipactie. Het doel van deze actie is voorbereidend op de chip- en registratieverplichting voor katten. Het is nog niet bekend wanneer deze in gaat, maar het hoogseizoen staat bij de opvang al wel voor deur. De stichting wil het aantal binnengebrachte dieren deze lente en zomer graag omlaag brengen. Vorig jaar heeft de stichting ruim 750 katten en 119 konijnen opgevangen. Ze verwachten deze zomer een forse toename. De eerste katten zijn alweer binnengekomen.

Voor welke dieren is deze actie?

Deze actie geldt voor alle niet-gechipte katten en konijnen woonachtig in één van de aangesloten gemeenten. Ook voor binnen-katten en konijnen is chippen van belang. Als ze per ongeluk buitenshuis belanden, is de kans groot dat ze verdwalen. Deze actie is niet voor verwilderde katten. Hiervoor heeft de stichting het TNR-programma waarover u meer kunt lezen op de website www.rozeindhoven.nl

Een afspraak maken? En hoe gaat het in zijn werk?

Van maandag 27 maart tot en met vrijdag 31 maart kun je voor je kat(ten) en konijn(en) online een afspraak maken voor het chippen via www.rozeindhoven.nl. Schrijf u snel in, want vol = vol. Je boekt een bepaald tijdslot en komt met de kat of het konijn naar de opvang aan de Kanaaldijk Noord 127a in Eindhoven. Als je al een vaccinatieboekje hebt, neem je deze mee. Heb je nog geen vaccinatieboekje, dan wordt deze op locatie aangemaakt. Het aanmaken van paspoorten is op deze dag niet mogelijk. De afspraak is uitsluitend bedoeld om het dier te chippen. Het dier wordt niet medisch onderzocht.

Informatie over Stichting ROZE

Stichting ROZE (Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven) is sinds vorig jaar dé opvang voor zwerfdieren in nood, voor 14 regiogemeenten. Per jaar worden hier tussen de 1.000 en 1.500 dieren opgevangen en verzorgd, voordat zij terug de natuur in kunnen of een nieuw thuis vinden. Alles draait hierbij om dierenwelzijn! Stichting ROZE werkt vanuit een gloednieuw, duurzaam opvangcentrum aan de Kanaaldijk Noord in Eindhoven. Een gedreven team van professionals staat 24/7 voor de dieren klaar. Hierbij werken ze samen met Werkgelegenheidsprojecten, opleidingsinstituten, lokale overheden, collega opvanglocaties en het bedrijfsleven. Ze beschikken over een interne dierenkliniek waar de dieren van de beste zorg worden voorzien. Naast samenwerking staan communicatie en informatie- uitwisseling bij de stichting hoog in het vaandel.