Budelse harmonie EMM kroont zich tot Nederlands Kampioen

BARNEVELD/BUDEL – Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Budel heeft zich zaterdag gekroond tot Nederlands Kampioen. Het orkest behaalde een eerste plaats bij de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) in Barneveld.

Het was de eerste keer dat Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) deelnam aan de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK). In het Schaffelaartheater in Barneveld kwamen in totaal vijftien orkesten in actie. Het kampioenschap voor harmonieorkesten wordt normaal gesproken ingedeeld in zes divisies: de vijfde tot en met de eerste divisie en de concertdivisie. In de concertdivisie waren er dit jaar geen deelnemers. 

Aan de ONHK kan worden deelgenomen door harmonieorkesten uit binnen- en buitenland. Ze brengen een verplicht werk ten gehore dat van tevoren door de organisatie is vastgesteld voor de divisie waarin wordt gespeeld. Voor tweede divisie, waarin het Budelse harmonieorkest zaterdag uitkwam, was dat ‘Ray of Light’. Het muziekstuk is gecomponeerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos. De mijnindustrie, in dit geval die in het Belgische Berkenbos, staat daarin centraal.

De ONHK is een jong kampioenschap met nog maar een korte erelijst. De eerste editie van de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen vond in 2016 plaats in drachten. “Mede door corona was dit pas de vierde editie. De pandemie heeft de organisatie wat teruggeworpen”, vertelt EMM-voorzitter Johan Vos.

Vos en bestuurslid Bas van Buul zijn trots op de prestatie die de ruim zestig Budelse muzikanten in Barneveld onder leiding van dirigent Wout Claessens hebben neergezet. Het veroveren van de ‘de beker met de grote oren’ werd dan ook flink gevierd na thuiskomst in Budel.

“Het was het was voor het harmonieorkest het eerste grote ijkpunt na corona. De overwinning kwam dan ook volkomen onverwacht voor de leden”, vertelt Bas van Buul. 

Vos vult aan: “De afgelopen jaren hebben er geen concoursen plaatsgevonden. Voor dit optreden moesten alle muzikanten flink aan de bak. Iedereen is weer even op scherp gezet. Als bestuur vinden we dit belangrijk na corona.”

Het optreden werd beoordeeld door een driekoppige jury, bestaande uit Hennie Ramaekers, Fried Dobbelstein en Frans-Aert Burghgraef. Zij beoordeelden de optredens vanuit een jurybox, waarbij de orkesten voor de jury niet zichtbaar waren. Doordat de deelnemende harmonieën verder niet met naam en toenaam werden genoemd, waren de omstandigheden voor iedereen hetzelfde. 

Het optreden van het Budelse harmonieorkest werd door de jury beoordeeld met een score van 90 punten. Harmonie Oranje uit Wouw eindigde op de tweede plaats met 88 punten. Derde werd Harmonie’67 uit Groningen met 86 punten.

Na het behalen van de nationale titel wacht het harmonieorkest van EMM een ander groot project, de Buulse Proms. “Afgelopen maandag is de knop meteen weer omgegaan”, aldus Vos. De Budelse muzikanten brengen op 20 en 21 oktober in sporthal Zuiderpoort in Budel liefst dertig nummers ten gehore. De kaartverkoop voor de Buulse Proms vindt plaats op 27 mei en 3 juni.

Ook de jeugd van EMM zit ondertussen niet stil. Zo nemen de jeugdharmonie en de jeugdslagwerkgroep binnenkort deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in Neerpelt.