Tenten en paarden in Pelt

PELT – Veel bezoekers van, of voorbijgangers van provinciaal domein Dommelhof konden zich de laatste weken hebben afgevraagd wat er precies gaande is. Wat staan die grote circustent, die extra tent met vijf paarden en een vijftal caravans daar eigenlijk te doen?  Welnu, één van de artistieke werkingen binnen Dommelhof is het helpen ontwikkelen en ondersteunen van de circuskunsten. Elk jaar komen nationale en internationale gezelschappen uit het openlucht- en circustheater hier werken aan hun nieuwe voorstelling. 

Resultaten van deze werking zijn soms te zien in try-outs ter plekke of tijdens het Theater op de Markt festival van Hasselt of Pelt. In dit geval was dat het Waals gezelschap Tempo d’Eole uit Jodoigne die hier sinds 15 maart verbleven voor de coproductie ‘D’or et de Sang’. Het gezelschap Tempo d’Eole is een collectief van kunstenaars verzameld rond de wens om verhalen te vertellen met paarden. De voorbije week hebben zij hier in de tent hun try-outvoorstelling gespeeld. Tevens werd daarbij gekeken hoe de paarden en de hond zouden reageren op de aanwezigheid en het applaus van het (beperkte) publiek. Door de archetypes van het traditionele circus opnieuw te onderzoeken wil dit gezelschap onze moderne maatschappij in vraag stellen. Het project is gebaseerd op het verlangen om na te denken over onze identiteiten, over het aspect geslacht en soort en over de rollen die we daardoor aannemen. Behalve de diverse kunsten die te zien zijn met en door de prachtige en goed gedresseerde paarden en de hond, zijn de leden van het gezelschap ieder op zich ook acrobatisch en muzikaal getalenteerd hetgeen in deze voorstelling ook tot uiting komt. Voor de uiteindelijke première zal nog ‘even’ gewacht moeten worden tot op het festival Theater op de Markt in Hasselt in augustus 2024. Voor meer info over de circuswerkplaats in Dommelhof: https://dommelhof.be/circuswerkplaats

Tekst en foto: Ben Ieven