Gastgezinnen voor Europese Jeugdsportdagen gezocht

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck is van 12 tot en met 14 mei voor de twaalfde keer het decor van de Europese Jeugdsportdagen. Bijna tweehonderd sporters, coaches en begeleiders uit verschillende landen strijken dan drie dagen neer in Cranendonck. Om hen allemaal van onderdak te kunnen voorzien is het lokale organisatiecomité dringend op zoek naar gastgezinnen. 

Door Roy de Leijer 

De Europese Jeugdsportdagen worden vanaf 1967 gehouden. De laatste editie was in 2019 in Bitburg. Vanwege corona ging er in 2020, 2021 en 2022 een streep door de Jeugdsportdagen. De laatste keer dat het evenement in Cranendonck plaatsvond was vijf jaar geleden.

Tijdens het evenement wordt er gestreden in vijf takken van sport: volleybal, atletiek, voetbal, zwemmen en basketbal. De deelnemers komen doorgaans uit vijf gemeenten in vijf verschillende landen. Ieder jaar komen kinderen uit de gemeente Cranendonck in actie tegen leeftijdsgenootjes uit Differdange (Luxemburg), Bitburg (Duitsland), Blankenberge (België) en Rethel (Frankrijk). De organisatie rouleert tussen de vijf deelnemende gemeenten. Dit keer is het deelnemersveld wat kleiner doordat Rethel zich heeft afgemeld.

Hierdoor is de uitdaging voor het Cranendonckse comité om onderdak te vinden voor alle deelnemende jongeren, coaches en begeleiders wat minder groot dan voorheen, maar het wordt toch nog een hele klus. 

Maartje Corsten van het organiserende comité laat weten dat nieuwe gastgezinnen meer dan welkom zijn: “Op dit moment hebben we onderdak gevonden voor zo’n 60 kinderen.” Dat betekent dat er de komende weken nog flink wat werk moet worden verzet. Corsten: “De eerste prioriteit gaat uit naar het onderbrengen van de kinderen. Er is een noodplan. Voor de coaches en begeleiders hebben we al een groepsaccomodatie op het oog. Hier kunnen eventueel ook kinderen terecht.”

De buitenlandse jongeren worden vaak ondergebracht bij gezinnen waarvan de kinderen ook deelnemen aan de Europese Jeugdsportdagen. “Als al deze gezinnen deelnemers in huis zouden nemen, dan zou dit nog onvoldoende zijn”, stelt Corsten, die aangeeft dat er nog voor 90 deelnemers onderdak moet worden gevonden.

Net als vijf jaar geleden hebben Jeroen en Nicky Broers-Lammers uit het Budel zich aangemeld als gastgezin. Twee van hun kinderen zijn momenteel volop in training voor de Europese Jeugdsportdagen. Nicky: “Het is belangrijk dat een evenement als dit blijft bestaan. Mijn vader heeft vroeger deelgenomen aan de Jeugdsportdagen. Daarnaast zijn mijn ouders gastgezin geweest. Toen was ik nog klein, maar ik kan het me nog goed herinneren. Voor kinderen is het ook belangrijk om met een andere cultuur en taal in aanraking te komen.”

Het brengt daarnaast ook de nodige gezelligheid met zich mee, weet Korsten, die aangeeft dat het de organisatie vijf jaar geleden bijna was gelukt om iedereen bij gastgezinnen onder te brengen. “Voor ons is het ook budgettechnisch gezien fijn als we zoveel mogelijk mensen bij gastgezinnen kunnen onderbrengen.”

Nicole Broers en Tim Bijnen uit Budel nemen vier deelnemers in huis. Veel werk brengt het bieden van onderdak niet met zich mee, vindt Nicole, die zich via via heeft aangemeld als gastgezin. “De jongeren en slapen hier twee nachten. Ze komen op vrijdagmiddag aan en op zondagochtend vertrekken ze alweer”, aldus Nicole.

De sporters slapen met minimaal twee personen bij een gastgezin, maar meer mag ook. Gastgezinnen kunnen via het online inschrijfformulier ook verschillende voorkeuren aangegeven, zoals de taal die de jongeren spreken of de sport waaraan wordt deelgenomen. Nicole: “Omdat we zelf drie dochters hebben, lijkt het ons leuk als er meiden komen logeren.”

Voor meer info zie: jeugdsportdagen.nl. Cranendonckse gezinnen kunnen zich via het inschrijfformulier op de website opgeven als gastgezin. 

Foto Jos Meusen