Europees Muziekfestival voor de Jeugd 2023

PELT – Met duizenden reizen ze weer vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten naar Pelt. Het is sinds 2019 geleden dat jeugdorkesten en -ensembles deelnamen aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ). Van vrijdag 28 april tot en met maandag 1 mei staat Pelt in het teken van muziek. 

Zo’n 60 deelnemende groepen met in totaal ongeveer 2500 muzikanten uit 12 landen zullen van dit 71e muziekfestival een volwaardig instrumentaal festival maken. De maximum leeftijd van deelnemers is 28 jaar. Omwille van de pandemie waren er gedurende twee jaar online edities en vorig jaar een beperkt vocaal festival. De normale aantallen deelnemers kwamen opnieuw in zicht alhoewel de oorlog in Oekraíne en de hoge brandstofprijzen toch ook nog een negatief effect hebben op het aantal inschrijvingen. Deelnemende groepen zijn onder meer fanfare’s, harmonies en brass bands, jazz- en percussie ensembles, big bands, strijk-, symfonie- en kamerorkesten en ensembles voor vrije instrumentatie, volksmuziek en oude muziek. De eerste dag van het festival zijn er nog geen juryoptredens maar gastconcerten. De deelnemers en het publiek worden de vrijdagavond verwelkomd middels een kick-off met muziek, dans en zang in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof. Daarna gaat het feest door op het marktplein van Neerpelt met diverse optredens maar ook culinaire standjes van plaatselijke handelaars en horeca-uitbaters. Een theatergroep neemt het slot van de avond voor zijn rekening met imposante licht- vuurwerk- en klankeffecten. Op zondag 30 april zijn er van 13.30 tot 17.00 u in Dommelhof diverse workshops met onder meer een beiaard, klankkunst in het klankenbos, percussie met opzwepende Afrikaanse ritmes, enz… Al deze festiviteiten zijn gratis toegankelijk. Door het eerdere succes zal er ook dit jaar een EMJ wandelpad voorzien zijn. Deze tocht doorheen de straten van Neerpelt brengt de wandelaar langs verschillende EMJ-relevante en historische plaatsen. Het pad is ongeveer 4,5 km lang en start aan zaal Dommelgalm. De route kan men downloaden via de app izi.travel en wordt opengesteld vanaf maandag 24 april. Op de zaterdag en maandag is er een feestelijke parade met de deelnemende groepen door de straten van Neerpelt . De juryconcerten zullen te zien zijn in de diverse zalen van de gemeente Pelt en Hamont-Achel zoals sporthal en theater Dommelhof, cc Palethe, Michielshof, de kerken van Neerpelt en Overpelt centrum en het Hubertustheater. Voor meer informatie: www.emj.be

Door Ben Ieven 

Archieffoto JV