Eindhovenaar wandelt 125 kilometer voor een drinkbare Dommel

PELT / REGIO – De jonge Brabantse hydroloog Mathijs van Eeuwijk loopt deze week in zes etappes van de bron van de Dommel bij Wauberg (Peer) tot aan de monding in de Maas bij Den Bosch. Met de wandeling van in totaal 125 kilometer wil de 28-jarige Eindhovenaar het bewustzijn rondom het belang van schoon water vergroten. Van Eeuwijk wil dat de Dommel weer zo schoon wordt dat we er over 30 jaar uit kunnen drinken. Daarvoor heeft hij een manifest opgesteld. Iedereen is uitgenodigd om mee te wandelen en het manifest voor een drinkbare Dommel te ondertekenen. De Dommel Walk begon dinsdag. Afgelopen woensdag vond de start van de tweede etappe plaats bij zwembad Dommelslag in Pelt. Van Eeuwijk maakt onderdeel uit van Youth for Drinkable Rivers, het jongerennetwerk van stichting Drinkable Rivers. Deze stichting, opgericht door de Nederlandse ecologe Li An Phoa, streeft naar een wereld met drinkbare rivieren. Phoa loopt zelf ook langs rivieren, in 2018 wandelde ze bijvoorbeeld 1.000 kilometer langs de Maas en later dit jaar wacht de Thames in Engeland. Op 20 april zal Phoa ook meelopen langs de Dommel. Meer info: drinkablerivers.org

Door Roy de Leijer 

Foto Melissa van Wijngaarde