Tour Elentrik in Pelt

PELT – Afgelopen zaterdag 15 april organiseerde de gemeente Pelt een workshop voor Tour Elentrik. Het is een project waarbij elektriciteitskasten omgetoverd worden in kunstwerken. Dit door zowel lokaal als bekend artistiek talent. Ook hier in Pelt gaan de oude elektriciteitskasten een make-over krijgen. Afgelopen zaterdag 15 april konden de deelnemers al een begin maken door een workshop te volgen.

De gemeente Pelt plaatste al eens een oproep voor creatief talent uit Pelt om zich in te schrijven hiervoor. Hier zijn 15 verschillende lokale creatievelingen uit voort gekomen. Deze deelnemers gaan niet alleen aan de slag, ook enkele professionals nemen enkele elektriciteitskasten onder handen. Ze worden ook niet aan hun lot overgelaten want ze worden volledig begeleid tijdens hun traject door Jonas en Lisa van Treepack. Lisa maakte hen wegwijs in wat Tour Elentrik is en Jonas zorgde voor het creatieve aspect van de workshop.

De deelnemers zijn allemaal verbonden door creativiteit en hun deelname aan dit project maar buiten dit zijn ze allemaal verschillend. Ze mochten zich inschrijven vanaf 16 jaar, er zijn dus deelnemers zowel jong als oud aanwezig. Sommigen nemen deel als duo, zelfs een vader dochter duo dat aanwezig was. Andere gaan bijvoorbeeld aan de slag met hun leerlingen of gasten. Zo kwam Loeka Hoeyberghs de workshop volgen voor haar gasten van het Sint-Oda. Ze kunnen dan samen werken aan een kastje dat bij hun dienstencentrum staat. Dit is een heel leuk project voor de gasten en Loeka zelf was ook al enorm enthousiast hierover.

Tour Elentrik?
Dit project vanuit Leuven, dat nu ondertussen te zien is in heel Vlaanderen, is een project met positieve gevolgen. Kunstenaars beschilderen elektriciteitskastjes met hun eigen ontwerp zonder het belang van de kastjes in gevaar te brengen. Alle belangrijke stickers zullen zichtbaar blijven en de verf en kleuren worden zo gekozen dat de kastjes niet te warm kunnen worden. Het doel van de Tour Elentrik zijn er meerderen zoals beginnend lokaal talent een boost geven om hun portfolio aan te vullen en te kunnen groeien. Het straatbeeld opfleuren en meer aankleden is ook een doel. Het vormt meteen ook een uitstap voor wandelaars en fietsers omdat ze een route kunnen volgen langs de kleurrijk geschilderde kastjes.

Het kunstenaarscollectief Treepack staat aan het hoofd van de organisatie van de Tour Elentrik. Treepack heeft in heel Vlaanderen maar ook in Eindhoven al veel verschillende projecten uit gevoerd maar alles begon voornamelijk in Leuven. Nu staan Jonas en Lisa hier voor ons in Pelt om ook Pelt meer kleur te geven. Ze voorzien voor alle deelnemers een workshop, materiaal, maken de elektriciteitskasten schoon voor het begin en geven constante begeleiding. Ook werd afgelopen zaterdag voor de deelnemers het thema nog eens herhaald en de richtlijnen uitgelegd. Zoals bijvoorbeeld geen donkere kleuren in verband met veiligheid. Elke gemeente dat al deelnam aan de Tour Elentrik had een bepaald thema, Pelt kreeg het thema ‘Tijd’.

Waarom in Pelt?
“Er zijn nog niet zo veel projecten zoals deze geweest in Pelt, vroeger kwamen kunstenaars vaak zelf met hun idee naar ons toe om een plek te kunnen gebruiken. Tour Elentrik stond al langer op de planning bij ons in de gemeente maar Sarina was degene die het toch door heeft geduwd. Nu zijn we blij dat het er is en het een positief effect gaat hebben voor onze gemeente.” Vertelt de schepen van cultuur Niels Valkenborgh die ook even aanwezig was tijdens de workshop. Hij keek mee naar hoe iedereen zijn eigen kastje kreeg aangewezen en maakte zo al een eerste kennismaking met de deelnemers.

De gekozen kastjes zullen uiteindelijk een route vormen door de twee gehuchten Boseind en Lindelhoeven. Het kan dus zijn dat je in de week van 21 mei tot en met 28 mei mensen aan het werk ziet met spuitbussen op deze kastjes. De tijd hiervoor gaan ze eerst hun ontwerpen uitwerken en worden die gecontroleerd. Zoals bijvoorbeeld zijn de kleuren goed, is het niet aanstootgevend en zo verder. In die tijd zorgt Treepack er voor dat de kastjes schoon en in orde zijn zodat de kunstenaars direct aan de slag kunnen. Uiteindelijk zullen de kastjes klaar zijn en dan zal er nog een officieel moment volgen.

Dankzij Sarina Wijnen, deskundige cultuur en programmatie voor gemeente Pelt, zullen we binnenkort wat meer kunst in onze omgeving hebben. Zij heeft ervoor gezorgd dat alle deelnemers hier aan mee kunnen werken en zo zelfs eventueel een sprinkplank hebben naar een creatieve toekomst. Wie graag meer over de Tour Elentrik wil weten kan een kijkje nemen op de website van Treepack (treepack.net). 

Foto Melissa van Wijngaarde