Ruim 80 tot 90 % van de inwoners van Cranendonck heeft geen of weinig moeite met het AZC!

Deze kop dekt de lading over wat de enquête over het AZC aantoont beter dan de indruk die door de – gelukkig slechts weinige – tegenstanders werd gewekt na het bekendmaken van de uitslag.  Van de ruim 18000 stemgerechtigden van Cranendonck blijkt hun aantal nl slechts ca 2200 groot te zijn. 

Mogelijk vindt het ‘nepnieuws’ wat hierdoor is ontstaan zijn grond in de levensgrote fout in het gemeentelijke persbericht wat eraan voorafging. Daarin werd vermeld dat 46% van de inwoners had meegedaan waar in werkelijkheid slechts ca 4400 de moeite heeft genomen om te reageren. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de eerdere handtekeningenactie die door tegenstanders werd opgezet en, oncontroleerbare, aantallen van 1800 tot 2000 ondertekenaars zou hebben opgeleverd. De enquête wordt – kennelijk bewust – verward met een “representatieve steekproef” waarin op een wetenschappelijk verantwoorde manier de mening wordt gepolst van de inwoners.

Het laatste woord zal over al dit ‘fakenews’ zeker nog niet zijn gezegd maar de vraag rijst: moeten we dit hand-over-hand toenemende gebruik en de polarisatie die dit tot gevolg heeft, niet onmiddellijk stoppen? Of willen we naar een situatie als in Amerika waarin een oplichter als Trump president kon worden?

Frans Heesakkers, Maarheeze.