Nieuwe voorzitter Stichting Herdenking Bevrijding

CRANENDONCK – Kris Derks (28) uit Budel is de nieuwe voorzitter van de Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck. Ze nam het stokje onlangs over Jen Adams (79). De Budelnaar vindt de tijd rijp om een stapje terug te doen. Hij blijft nog wel bij de stichting en het bestuur betrokken. Onder meer om zijn opvolger te begeleiden bij haar nieuwe rol. 

De Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck staat ieder jaar stil bij de bevrijding van de gemeente Cranendonck op 20 en 21 september 1944. Dit wordt al decennialang herdacht met een fakkelestafette. Hierbij wordt het bevrijdingsvuur bij acht oorlogsmonumenten in de gemeente ontstoken. Dat gebeurt telkens op derde zaterdag van september.

In 2018 nam groep Cranendonckse vrijwilligers de organisatie van de fakkelestafette over van Stichting Fakkelestafette Weert, die in 2017 voor het laatst een regionale fakkelestafette hield. In een van de routes was ook de gemeente Cranendonck opgenomen.

Behalve de fakkelestafette verzorgt de Cranendonckse stichting gastlessen bij lokale basisscholen. Hierbij staat niet alleen de Tweede Wereldoorlog centraal. Bij het scholenproject is ook aandacht voor actuele thema’s, waaronder pesten en de oorlog in Oekraïne.