Europees Muziekfestival voor de Jeugd

NEERPELT (PELT) – Morgen wordt de aftrap gegeven voor het 71ste Europees Muziekfestival voor de jeugd in (Neer)pelt. Ongeveer 2500 jonge muzikanten uit 12 landen zullen elkaar ontmoeten, muziek maken en verbroederen. Een 60-tal instrumentale ensembles zullen het beste van zichzelf geven tijdens tientallen concerten.

Het festival bevat de klassieke ingrediënten die maken dat het EMJ een vaste waarde is in veel landen tot zelfs buiten Europa. Onmisbaar zijn natuurlijk de juryoptredens op zes locaties in Neerpelt, Overpelt en Achel, waarbij opvalt dat de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum dit jaar wordt overgeslagen omwille van de wegen- en bouwwerken rondom de kerk. Op zondag zijn er géén juryconcerten maar wel allerlei andere activiteiten voor deelnemers en publiek.
Daarnaast zijn er laureatenconcerten, maar ook school- en gastconcerten, een aperitiefconcert, een happening, een Ambassadors’ Night en talrijke andere activiteiten.

Omwille van de talrijke wegen- en bouwwerken in Pelt zijn er in overleg met de gemeente wat aanpassingen moeten gebeuren. Zo is het parcours van de parade op zaterdag en maandag aangepast. De talrijke deelnemers wandelen vanuit de Stationsstraat via de Groenstraat, Norbertinessenlaan, Onderwijslaan, Justitielaan en Toekomstlaan naar de Dommelhof Sporthal om daar de proclamatie bij te wonen.

Ook het Openingsfeest “A Taste of Neerpelt” is van locatie veranderd. Heel het gebeuren gaat door op de CLB-parking aan de Bermstraat. Het programma bevat optredens van A Lot(te) of Bass die de halve finale haalde in het laatste seizoen van Belgium’s Got Talent. Het indrukwekkend talent van deze erg jonge bassiste zal zeker het publiek kunnen begeesteren. Daarna is de coverband Na-apers aan de beurt. Tot slot zal de Peltse Springsteen tribute band Nebraska in grote bezetting een ode brengen aan The Boss. Het feest is natuurlijk niet compleet zonder een vuurwerk. In overleg met de gemeente werd gekozen voor een geluidsarm vuurwerk. Dit type vuurwerk is weliswaar aanzienlijk duurder dan een klassiek vuurwerk, maar heeft minder impact op de natuur en omgeving. Het wordt ook minder hoog afgeschoten, waardoor het van minder ver te zien zal zijn.
Tijdens dit evenement zullen vijf handelaars het publiek culinair verwennen met allerlei lekkers.

Meer info: www.emj.be
 

Het EMJ en duurzaamheid
Sinds enkele jaren doet het EMJ ook inspanningen om de afvalberg die ontstaat wanneer duizenden mensen samen zijn te verkleinen. Ook dit jaar worden er maatregelen genomen. Zo wordt er aan alle deelnemers gevraagd om zelf een drinkbus  mee te brengen. Deze kan gevuld worden aan watercontainers waardoor de plastic flesjes uit beeld zullen verdwijnen. Interessant om weten is dat OVAM het EMJ heeft uitgekozen als proefproject en zal monitoren om zo te komen tot adviezen die later bij de organisatie van festivals en andere grote evenementen kunnen gegeven worden.