‘Lunana, a yak in the classroom’ 

HAMONT-ACHEL – Cultuurkring Hamont-Achel heeft een Cinemaplus-middag op het programma staan. Centraal staat de regisseur ‘Pawo Choyning Dorji’.  Als eerste Bhutaanse productie dong ‘Lunana, a yak in the classroom’ afgelopen maart mee naar de Oscar voor niet-Engelstalige film. Een hartverwarmend verhaal over de stuurloze Ugyen die zijn plek zoekt in een veranderende wereld.

Nooit eerder zag ze zo’n ongemotiveerde jongen, stelt de overheidsbeambte met wie de jonge leraar Ugyen (Sherab Dorji) het laatste jaar van zijn vijfjarige contract met de regering van Bhutan bespreekt. Het onderwijs wil hij in ieder geval niet meer in. Ugyen droomt van een spannend leven in het Westen. Samen met zijn vriendin heeft hij zijn zinnen op Australië gezet. Hij draagt al een opvallend leren jackje en koopt schoenen die ‘Brad Pitt en Leonardo’ ook zouden kopen.

Maar ja, dat laatste contractjaar. Om het uit te dienen stuurt de beambte hem van de weeromstuit naar Lunana, het meest afgelegen dorpje van Bhutan (en de wereld) dat op zes dagen lopen van de bewoonde wereld ligt in de hoge bergtoppen van de Himalaya. Ugyen moet de acht kinderen van de jakherders daar les gaan geven.

De middag begint op 4 mei om 14.00 uur. Mensen met een cultuurpas mogen gratis naar binnen. Een los ticket kost 7€. Cinema Walburg ligt aan de Kerkstraat 28 Hamont.