71ste editie EMJ weer een succes!

PELT – Elk jaar staat heel Pelt op zijn kop door het Europese muziekfestival voor de jeugd en afgelopen weekend was het weer zo ver. Groepen uit heel Europa zakten af naar Pelt om deel te nemen aan dit festival. Dit resulteerde in een gezellige drukte. Ondanks de werken die momenteel gebeuren in het centrum van Neerpelt, die de situatie niet vergemakkelijkte, verliep het festival vlot. 

Tijdens het openingsfeest ‘A taste of Neerpelt’, op vrijdag 28 april, konden de deelnemers Neerpelt een beetje ontdekken. Deze keer  vond dit feest plaats op de parkeerplaats achter het CLB aan de Bermstraat. Het voetbalveld werd gebruikt als uitstalling voor de vuurwerkshow van de avond en de parkeerplaatsen waren gevuld met standjes met lokale lekkernijen en barren. Op het podium gaven diverse bands het beste van zichzelf terwijl het publiek genoot.

Het Dommelhof

Het Dommelhof was de hotspot van het EMJ festival. Hier vonden meerdere shows plaats, eindigde de optocht, waren er workshops en werden de proclamaties gehouden. Bij deze proclamaties werden alle groepen beloond voor de mooie scores van hun jury optredens. Bij de jury optredens konden bezoekers ook genieten van koorliederen. Op zondag zaten enkele groepen buiten in de zon om deel te nemen aan workshops. Dit zorgde voor een toffe sfeer en wandelaars konden zo ook een beetje meegenieten. Anderen stopten dan weer voor de ingang waar live diverse hits gespeeld werden door een duo en de bezoekers mee stonden te dansen.

Algemene sfeer

Ondanks de regenbuien op vrijdag stond het helemaal vol bij ‘A taste of Neerpelt’. De deelnemers, Peltenaren en andere liefhebbers lieten de avond niet verpesten door de regen. De omgeving was gezellig aangekleed met leuke verlichting. Iedereen zong uit volle borst mee of proefde van de lokale producten. Kinderen vonden het vooral leuk om vooraan mee te dansen of om op de grafheuvel in het midden rond te springen en dansen. Het was een geslaagde en gevulde avond met veel herkenbare hits op het podium.

Het hele weekend werd vooral gekleed door glimlachende gezichten. De deelnemers en bezoekers hadden het enorm naar hun zin. De juryleden konden hun werk goed verrichten en kregen uitermate stilte van het publiek. Alle wegen en omgevingen waren goed aangeduid en aangekleed. Iedereen kon overal goed geraken en met het mooie weer combineerden velen dit met een fijne wandeling en een bezoek aan de feestelijke parade. Dit alles was vooral te danken aan de vele vrijwilligers die allemaal klaarstonden met veel energie en vooral een glimlach. Dit maakt dat het festival elk jaar een fijne beleving is om mee te maken.

Het weekend werd goed afgesloten met een paar zonnige dagen. Nadat alle concerten en speciale momenten gepasseerd waren was het weer tijd om naar huis te gaan. Het werk voor de EMJ vrijwilligers zat er nog niet op want die moesten alles nog klaarmaken en opruimen. Na deze geslaagde editie is het weer een jaar wachten voor het volgende Europese muziekfestival voor de jeugd. 

Tekst en foto’s Melissa van Wijngaarde