Drie nieuwe bieren in Peltse ambachtelijke microbrouwerij

PELT – De Peltse Microbrouwerij Mølder & Coöp gelegen in het hart van Bosland, Breugelweg 42 te Pelt is opgericht in 2019 door Eddy Sevens en Danny Braeken en is een serieus regionaal succes geworden met het bijzondere Hobos bier. Hét bier van Bosland. “Boslands van korrel tot borrel” is hun vertrekpunt met zelfs een eigen hopveldje. 

Om de diverse bieren van deze brouwer te ontdekken kun je best een kijkje nemen op hun website www.molder-coop.be.  Nu, of althans al voor de winter, was het blijkbaar tijd voor iets nieuws. Zo is er samen met enkele nieuwe partners gezocht, gebrainstormd, vergaderd, geproefd om te komen tot drie speciale bieren. De partners brachten ieder hun eigen knowhow in het brouwproces en de brouwers pasten hun recept per bier aan met als resultaat drie bijzondere en originele bieren. Een soort van lokale kruisbestuiving. 

De inbreng van elk van deze drie partners waren hun eigen specialiteit in de brouwprocessen met een resultaat waar je als bierliefhebber alleen maar van kan likkebaarden.
DA MANU’KE: Manu Padovani van “Trattoria Da Manu Pizza e Pasta” wierp zijn eigen huisgemaakte lemoncello in de strijd en zo werd een infused blond bier (toevoeging van een andere drank aan het bier) ontwikkeld. De Italiaanse zon werd als het ware gevangen in een flesje bier met 7,2% alcoholpercentage. Het is een echt terrasbier vol met citrussmaken maar ook perfect passend bij de Italiaanse keuken. Het is een blond bier van hoge gisting dat ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist is in de fles. Het heeft een maand gerijpt op de ingrediënten van homemade limoncello (Manucello) om de frisse smaak van de citroenen in het bier te krijgen. Manu is hier geboren maar zijn grootouders waren bij de eerste lichting van Italiaanse migranten die naar België verhuisden om te komen werken in de koolmijn (www.pizzadamanu.be).

GROOTE HEIDEBOCK Broeseinderdijk 142 in Pelt: Dit bier is het resultaat van een ambachtelijke kruisbestuiving tussen Wele’s chocolade op de Peltse Grote Heide en de brouwerij. Ook dit bier is een kruisbestuiving tussen een lentebock die ongefilterd, niet gepasteuriseerd hergist in de fles. Tijdens het brouwproces werd donkere niet gekarameliseerde kandijsuiker gebruikt. Dit digustatiebier heeft een maand gerijpt op huisgebrande cacaonibs afkomstig uit Ecuador. Een zytholoog (bierkenner)gaf een beschrijving als volgt: “rijp steenfruit, abrikoos, klein zuurtje dat wordt ondersteund door een zoete toets, een lange afdronk” Wele met zijn chocolade volgde met succes de opleiding Bakker, Banketbakker en Chocolatier. Vervolgens trok hij naar landen als Laos en Costa Rica. Na deze reizen stortte hij zich in Brussel volledig op zijn passie, chocolade. Hij ging aan de slag als chocolatier en later als chef-chocolatier. Nu is hij actief in Pelt (www.weleschocolade.be).

NORDHUNN-THOR: Zytholoog Alexander Strijbos van Beer Vikings Hamont bedacht samen met Thijs Michiels van de Peltse koffiebranderij ‘Rebl coffee’  een quadrupel verrijkt met Colombiaanse cold brewed koffie. Quadrupel is een zwaar bier met een alcoholpercentage van meer dan 8,5%.  Dit bier van zo maar even 9,2 % is donkerrobijnkleurig, pittig en voor iedere bierliefhebber zeker aan te raden. Beer Vikings in Hamont is een shop met de meest uiteenlopende collectie bieren (www.beervikings.com). 

Foto Jens Veraa