Het Vosje

Door haar mooie roodbruin gekleurde beharing, gelijkend op die van een vos, heeft deze zandbij haar naam verdiend, namelijk het Vosje. Deze vroege voorjaarssoort is een van vele zandbijsoorten, de grootste familie wilde bijen in Nederland. Je kunt haar op wilgen en struiken aantreffen maar is ook regelmatig te zien in tuinen. En valt dan met haar opvallende kleuren op tussen andere bijen en zweefvliegen. Dan doet zij ook wel eens aan een hommel denken. Overigens heeft het mannetje veel minder opvallende kleuren. Net als andere zandbijen nestelt zij in droge grond. Dat doet zij vaak met meerdere soortgenoten in de buurt. Elk heeft dan haar eigen nestje, verzamelt voor haar nageslacht stuifmeel, legt daar in de grond op dat stuifmeel een eitje, dat na een aantal dagen uitkomt en als larve al het stuifmeel opeet, vervolgens verpopt en dan in volwassen vorm bijna een jaar klaarligt om volgend jaar boven de grond te komen om dan weer een nieuwe generatie te starten. ‘En dat speelt zich allemaal onder onze voeten af’.

Voor info: IVN Cranendonck
Wiel Zentjens w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA