Zevende editie Vliegerfestival Valkenswaard: ‘vliegeren is net vissen’

VALKENSWAARD – Een armada van vliegers in alle soorten en maten kleurt dit weekend de lucht boven Klein Borkel in Valkenswaard. Stichting Vliegerfestival Valkenswaard strijkt hier op zaterdag 6 en zondag 7 mei neer voor de zevende editie van het gelijknamige vliegerfestival.

Door Roy de Leijer 

Medeorganisator én vliegerfanaat Martijn Vermeulen (33) kijkt uit naar het evenement, dat voor de tweede keer op een groot weiland aan Klein Borkel gehouden. De Valkenswaardse vliegeraar trekt met zijn uit de hand gelopen hobby regelmatig veel bekijks. Ook als hij voor de foto bij dit verhaal een enorme mantarog en een zelfgemaakte krokodil in de lucht laat zweven. Verschillende voorbijgangers stoppen om naar de metersgrote vliegers te kijken. Vermeulen is de aandacht inmiddels gewend: “Aankomend weekend wordt het met honderd vliegers pas echt interessant.”

Jaren geleden, tijdens een bezoek aan Vliegerfestival Bergeijk, raakte de toen 7-jarige Vermeulen (en meerdere familieleden) besmet met het vliegervirus. Vermeulen: “Vliegeren wordt overal ter wereld gedaan. Het is net vissen, alleen kijken wij naar de lucht en een visser naar zijn dobber in het water.”

Zijn eerste vlieger was een vleermuis. Vermeulen: “Van mijn opa kreeg ik vervolgens een hele tas vol met vliegers.” Deze standaardvliegers zijn inmiddels niet meer besteed aan de Valkenswaardse showvliegeraar, die veel plezier beleeft aan het nabouwen van figuren of objecten. “Het liefst zo groot mogelijk. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan de lucht in. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

De passie voor vliegers is inmiddels een echte familieaangelegenheid. Vermeulen: “Mijn moeder helpt me met het naaiwerk. Mijn vrouw is ook een zelfbouwer en voor mijn dochter van acht maanden ligt de eerste vlieger al klaar.”

Kinderen kunnen dit weekend ook hun eigen vliegertje maken. Vermeulen hoopt hen op die manier bekend te maken met het vliegeren. “Vroeger waren er in Nederland veel meer festivals. Nu zijn het er nog een stuk of acht. Er komt heel weinig jeugd bij. Met mijn 33 jaar ben ik nog steeds een van de jongste deelnemers.”

Meer dan 60 vliegeraars laten dit weekend hun vliegers aan het publiek zien. Vermeulen: “We hebben 65 aanmeldingen ontvangen. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar.”

De deelnemers aan het evenement komen behalve uit Nederland ook uit België, Duitsland en Frankrijk. “Het draait allemaal om het maken van plezier en laten zien wat je in huis hebt”, aldus Vermeulen, die vliegerevenementen in onder meer India, Dubai en Denemarken heeft bezocht.

Er zijn dit weekend enorme vliegers te zien van 25 meter tot kleine exemplaren die op een hand passen. Onder het gezelschap dat in Valkenswaard neerstrijkt, bevindt zich een aantal ‘grote jongens’ die festivals in heel Europa afreizen. Vermeulen is blij met hun komst. “Grote vliegers geven het festival een extra uitstraling. Op deze locatie hebben ze alle ruimte.” 


Het Vliegerfestival Valkenswaard vindt dit weekend plaats op een weiland aan de weg Klein Borkel in Valkenswaard. Het festival begint beide dagen om 10.00 uur. Op zaterdag zijn de vliegers in de avond verlicht te bezichtigen. Op zondag eindigt het festival om 17.00 uur. De entree is gratis. Meer info: vliegerfestivalvalkenswaard.nl

Foto Jurgen van Hoof