Concerti Fetti maakt comeback na drie jaar afwezigheid

BUDEL/EINDHOVEN – Het Eindhovense festival Concerti Fetti beleeft op woensdag 17 mei na drie jaar afwezigheid haar comeback. Het muzikale feestje voor mensen met een beperking heeft een stevig Budels tintje. 

Volgens goed gebruik wordt Concerti Fetti gehouden op de dag voor Hemelvaart. Het muziekfestival strijkt dit jaar neer op een nieuwe locatie, het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven. Hier worden bijna 4.000 gasten en hun begeleiders ontvangen door de Stichting Gehandicapten Concert Eindhoven. Een van de organisatoren is Meranda de Laat uit Budel. 

Ze is al jarenlang bij het evenement betrokken. “Alleen de eerste editie heb ik niet meegemaakt”, vertelt de Budelse, die druk bezig is met de voorbereidingen voor de 21ste editie. Ze kijk uit naar woensdag 17 mei. De Laat: “Als onze gasten weggaan en ik zie een glimlach op hun gezichten, dan is de avond voor mij weer helemaal geslaagd.” De kracht van het evenement is volgen haar de totaalbeleving. “Voor onze gasten is Concerti Fetti echt een uitje. Als aan het begin van de avond het Concerti Fetti-lied wordt ingezet, dan zingt iedereen mee.”

Ze organiseert het muzikale feestje voor mensen met een beperking samen met John van Hout en Frank Egelmeers. Het drietal wordt ondersteund door ruim 120 vrijwilligers. Daarnaast zijn er zogeheten Supervrienden – sponsoren – die het evenement een warm hart toedragen.

De laatste editie van Concerti Fetti vond in 2019 plaats in het Beursgebouw in Eindhoven. Vanwege de nieuwe locatie is dit jaar alles nieuw, waaronder de aanrijroutes. Bijna tachtig touringcars uit heel Brabant en daarbuiten moeten door de organisatie in goede banen worden geleid. “Ook landelijk is er steeds meer belangstelling. Zo ontvangen we dit jaar twee bussen uit Amsterdam”, vertelt De Laat.

Tot corona was Concerti Fetti onder meer voor de bewoners van woongroepen en zorginstellingen een jaarlijks terugkerend avondje uit. De Laat “We hebben veel contacten met instellingen waar mensen met een beperking wonen. Hun bewoners kijken na drie jaar afwezigheid echt uit naar Concerti Fetti. Sommigen zijn er het hele jaar mee bezig.”

Bij Indoor-Sportcentrum Eindhoven is plek voor maximaal 5.000 gasten. De Laat: “Het evenement trekt ook verschillende bezoekers uit Cranendonck, zowel mensen met een beperking als hun begeleiders.”

Concerti Fetti is geen gewoon concert, aldus De Laat: “Er moet voldoende ruimte zijn voor onze gasten, zodat een polonaise met rolstoelen ook mogelijk is.” Verder staat het geluid een tandje zachter en worden lasers en stroboscopen achterwege gelaten. “We willen de prikkels zoveel mogelijk beperken”, zegt De Laat.


De organisatie probeert ieder jaar aan de wensen van het publiek tegemoet te komen. Zo worden er hele herkenbare Nederlandstalige liedjes gezongen. “Het liefst zouden onze gasten iedere keer Frans Bauer willen zien optreden. Die is heel toegankelijk.” 

Niet alleen door de bezoekers wordt er doorgaans lang nagepraat over de feestavond. Dat geldt ook voor de artiesten. “Ook voor hen is Concerti Fetti een hele happening en belevenis. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd hoe de Lawineboys hun optreden zullen ervaren”, vertelt De Laat, die eerder met Nè Wies een ander Budels duo wist te strikken voor Concerti Fetti. “Er zijn artiesten die zelf bellen of ze mogen optreden. Doordat iedereen water bij de wijn doet, kunnen we dit evenement blijven organiseren”, zegt De Laat.


Optredens zijn er op woensdag 17 mei van Danny Smoorenburg (voorprogramma), René Schuurmans, Jan Biggel, Ferry de Lits, Jan Smit, Django Wagner en De Lawineboys, met (oud-)Budelnaren Addie Compen en Koen van Steenbergen. Concerti Fetti wordt gepresenteerd door Harold Verwoert. 

De deuren gaan vanaf 17.30 uur open. Om 18.45 uur start het voorprogramma. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via: Brownies&downieS Eindhoven en Valkenswaard, Lekker & Vrolijk Geldrop, Splendid Eindhoven en de website concertifetti.nl.

Foto’s Jos Meusen