Dodenherdenking in Cranendonck 

CRANENDONCK – Op 4 mei vond de Nationale Dodenherdenking plaats. In Cranendonck werd er in 4 dorpskernen stilgestaan bij de omgekomen Nederlandse militairen en verzetstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Er werd gestart in Budel bij de gedachteniskapel aan de Willem de Zwijgerstraat. Harmonie E.M.M. zorgde voor stemmige muziek en wethouder Lemmen van de gemeente Cranendonck zorgde voor een toespraak en de kranslegging. 

Vervolgens werd de herdenking in Budel-Dorplein gehouden, bij het kerkhof. Daar gaf burgemeester Van Kessel een toespraak en werd zowel het Nederlandse als het Engels volkslied gebracht door Muziekensemble Les Echos. 

In Maarheeze leidde ceremoniemeester Jac Beerten de herdenking in goede banen die doorging op het Jan Verheesplein. De fanfare zorgde voor de muzikale begeleiding door o.a. het spelen van Wilhelmus en de Last Post.  In Soerendonk kon er tijdens de gebedsdienst gerekend worden op de medewerking van het Soeriks Muziek Gezelschap. Bij het verzetsmonument op het Jan Maasplein speelde de bazuinblazers van het St. Jansgilde een herdenkingsmars en wethouder Driessen verzorgde de toespraak. Verder was er ook een postuum vendelhulde aan de op 31 maart 1949 in het Nederlands-Indië gesneuvelde gildebroeder Jan Maas, door het St. Jansgilde. 

Foto’s Jos Meusen