Het gevecht dat je niet kunt winnen

Moet jij ook zoveel van jezelf? Dan bevind je je in goed gezelschap. Natuurlijk zijn er alledaagse dingen die moeten gebeuren. Nu heb ik het echter over de opdrachten die we onszelf blijven geven in situaties van stress. En rouw is zo’n situatie. We zoeken houvast maar belanden in een gevecht met onszelf, dat we niet kunnen winnen.

Accepteren hoeft niet
Ze zit in de stoel tegenover me. Ze moet gebruikmaken van een hulpmiddel om haar lijf te laten functioneren nadat ze enkele jaren geleden kanker heeft gehad. Omdat ze dit niet wil laten merken, heeft ze zich steeds meer teruggetrokken uit het leven. Veilig in haar eigen coconnetje trekt het leven aan haar voorbij. Zij doet niet echt mee. Geen wonder dat ze zich somber voelt. Het hulpmiddel heeft haar leven gered, maar zo ervaart ze het niet. Ze moet er dankbaar voor zijn, deze opdracht geeft ze zichzelf. “Wat als je er ook van mag balen? Dat je dit instrument wel hebt, maar het niet hoeft te accepteren?”, vraag ik. Stilte. De vraag alleen al brengt lucht. Ze mag ‘gewoon’ voelen wat er toch al is. Ze moet niet per se blij zijn, ze mag er inderdaad van balen. Dit opent voor haar de weg van mogelijkheden, waarnaar ze op zoek was.

Voelen onder voorwaarden
Hij heeft verdriet om het overlijden van zijn vader, die lange tijd ziek is geweest. Hij had het niet verwacht, de lading van verdriet die pijn doet in zijn lijf. Omdat hij de lijfpijn niet wil voelen, drukt hij zijn gevoelens weg. Hij denkt ze weg. Zijn lijf schiet steeds meer in verkramping, zo hard is hij aan het werk. Hij wil zijn verdriet wel voelen, maar dan zonder pijn. Hij wil alleen ‘voelen onder voorwaarden’. Hij blijft met zichzelf onderhandelen, in de hoop op een onbereikbaar resultaat. Een gevoel laat zich echter niet kiezen. Elke ‘overwinning’ is een tijdelijke, voordat het verdriet weer op zijn deur klopt. Hij krijgt zo dus juist wat hij wil vermijden.

Het onzichtbare gevecht
Zo subtiel zijn onze innerlijke gevechten. We merken niet eens op wat we met onszelf doen, gefocust als we zijn op het (onbewust) onderdrukken van onze gevoelens. Ons lijf heeft het echter al lang door en probeert het ons te vertellen met kramp, spierspanning, energieverlies of andere signalen. Net zolang totdat we echt gaan luisteren. Niet meteen op volume tien maar stap voor stap, elke keer een beetje meer. Stel je eens voor dat je de wapens waarmee je jezelf bevecht, mag neerleggen? Hoe zou dat zijn? Dat je het gevoel mag voelen dat er toch al is, zonder energie te steken in het bedenken van een oplossing die er nooit komt? Hoe zou dat zijn? 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. Wil je mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut 

Sad frustrated mature old woman in tears feeling blue thinking of loneliness sorrow grief, upset thoughtful middle aged woman crying worried about problems, depressed senior widow mourning grieving