Solo expositie: Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus

WEERT – Van 13 mei t/m 29 oktober 2023 is in Museum W in Weert de al lang verdiende solo ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’ te zien. Frans zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit schilderijen, keramiek sculpturen en fotografie waarin een brede kijk op de mens wordt gepresenteerd. Het werk spreekt aan, is scherp, maatschappelijk relevant en soms humoristisch. 

Het werk van Frans Franciscus (1959) is geïnspireerd door klassieke Europese schilderijen en sculpturen, vaak met een Bijbelse achtergrond. Inspiratiebronnen zijn barokschilders als Caravaggio, El Greco en Bronzino, maar ook Girodet, Rubens en Jan Lievens leveren hem volop materiaal. Vervolgens geeft hij aan bekende thema’s en composities van deze oude meesters uit de Westerse kunstgeschiedenis een hedendaagse draai. Zo levert hij commentaar op actuele kwesties,  vaak op verrassende en eigenzinnige wijze. Zijn kunstwerken proberen altijd ruimte te scheppen voor een bredere kijk op de mens. Aspecten als diversiteit, gender, klimaat, maar ook sociale misleiding en manipulatie komen daarbij aan de orde. 

“Mijn kunst gaat over mensen. Zodoende kwam ik bij oude kunst als inspiratie uit. Daarin staat vrijwel altijd de mens centraal, vaak in een religieuze context. (…) De beeldtaal spreekt me aan, daar kan ik mijn eigen verhaal bij verzinnen.” (Frans Franciscus)

Biografie

Franciscus studeerde aan de kunstacademie in Utrecht en woont en werkt in Amsterdam. Hij schildert met olieverf. De eerste opzet van het schilderij is altijd een grisaille, een onderschildering in grijs- of bruintinten, gevolgd door vele dunne kleurlagen. Sinds 2012 maakt Franciscus, samen met zijn echtgenoot en grafisch ontwerper Rienus Gündel Franciscus, een serie fotografische portretten: Digital studies after Memling. Rond 2015 raakt hij geïnteresseerd in het maken van keramische beelden. Om zijn kennis hierover uit te breiden, volgt in 2018 een werkperiode in het befaamde Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Een jaar later gevolgd door een artist-in-residence bij Taoxichuan International Studio’s in Jingdezhen, dat sinds 2000 de keramische hoofdstad van China is.

Solo ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’

In de tentoonstelling in Museum W in Weert is naast ouder werk, ook veel nieuw werk van Frans Franciscus te zien. De presentatie volgt enkele veel gebruikte urgente thema’s die centraal staan in het werk van Franciscus, zoals macht, de manipulatie van de kunstgeschiedenis, gelijkheid en emancipatie. Deze onderwerpen sluiten goed aan bij de levensthema’s uit de vaste collectiepresentatie van het museum.  

Collectiepresentatie van Museum W

Midden in het centrum van Weert ligt een nieuw heringericht museum in een prachtig historisch gebouw. Meest opvallend is de goudkleurige gevel, een ontwerp van de Limburgse vormgever Maurice Mentjens. In Museum W leg je een cultuurhistorische route af langs belangrijke levensthema’s waarmee ieder mens, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, mee te maken heeft of krijgt.

Meer weten? Kijk dan op www.museumw.nl

‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’

Schilderijen, keramiek sculpturen en fotografie van kunstenaar Frans Franciscus

Van 13 mei t/m 29 oktober 2023

Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl