Plantenexcursie orchideeëntuin Gerendal en Kasteeltuin Oud-Valkenburg

WEERT – Op 20 mei organiseert de Plantengroep van IVN Weert een excursie naar de orchideeëntuin Gerendal en de Kasteeltuin Oud-Valkenburg.Verzamelen voor vertrek 8.45 uur bij NMC De IJzeren Man in Weert. Leden van de plantengroep Weert en overige liefhebbers van planten zijn welkom. Kosten: € 4 en reisvergoeding voor de chauffeur.Aanmelden verplicht via website@ivnweert en kan tot 18 mei 

Contactpersonen: T. Kunnen en A. Havermans

Op 20 mei wordt een plantenexcursie gehouden naar de orchideeëntuin in het Gerendal met  aansluitend een bezoek aan Kasteeltuin Oud- Valkenburg.
De orchideeëntuin ligt in het mooie Gerendal. Het Gerendal een langgerekt droogdal, dat bekendstaat om zijn kalkgraslanden. In de tuin, die sinds 1958 bestaat en op een grasland helling ligt, groeit een verzameling van plantensoorten die kenmerkend is voor de Zuid-Limburgse flora. De meeste aandacht trekken de inheemse orchideeënsoorten, die in mei en juni hun bloeitijd hebben. In de orchideeëntuin van Staatsbosbeheer kun je deze planten van dichtbij bewonderen, zonder ze te vertrappen.

Vanuit de parkeerplaats aan het begin van de Gerendalse weg wandelen we over grotendeels onverharde paden naar de orchideeëntuin, waarbij onderweg al de nodige planten van deze omgeving te zien zijn.
In de tuin is er ruim tijd om de plantenrijkdom goed te bekijken.
Hier is ook gelegenheid om het meegenomen lunchpakket te nuttigen.
Ga voor meer informatie over de orchideeëntuin naar: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/orchideeentuin-gerendal

Hierna vervolgen we onze weg, eerst een stuk over geasfalteerde weg en daarna over veldwegen naar de Kasteeltuin Oud- Valkenburg.
Hier zullen om 13.45 u. gidsen klaarstaan voor een rondleiding door de tuin, die door leden van IVN Valkenburg onderhouden wordt. De rondleiding zal ca 1,5 uur duren.

De kasteeltuin bevat een heempark, dat bestaat uit verschillende delen, die in elkaar overlopen. Hierin zijn gekweekte en wilde flora uit de omgeving te zien zijn, met inbegrip van een aantal gewassen uit vroeger tijd.  Daarnaast is er een kruidentuin die in oud Hollandse stijl is aangelegd. In de tuin bevindt zich ook de  Sjloensmolen, een watermolen die vroeger bij kasteel Schaloen hoorde.
Ga voor meer informatie over de Kasteeltuin naar: https://kasteeltuinoudvalkenburg.nl/

Er is een maximum van 30 deelnemers. Om 8.45 uur verzamelen bij het NMC De IJzeren Man in Weert voor gezamenlijk vertrek per auto.
 Vanwege beperkte parkeerplaatsen wordt er gevraagd om zo veel mogelijk te carpoolen. Adres voor navigatie: Gerendalseweg Schin op Geul. We zijn rond ca 16.30 uur terug in Weert. Eten en drinken meenemen. Er is tijdens de excursie geen gelegenheid om dit te kopen. Zorg voor stevige (wandel)schoenen en zo nodig regenkleding. Kosten: € 4 per persoon voor entree Kasteeltuin. Dit zelf betalen (pinnen of gepast contant). Bij meerijden een vergoeding voor de chauffeur. Kosten op grond van ANWB reiskostenvergoeding € 30 per auto (contant betalen). De orchideeëntuin is gelegen op een steile helling, met smalle paden en enkele trappen.