‘Reve’- wandeling ter ere van 100e geboortedag Gerard Reve

WEERT – In samenwerking met neerlandicus en Reve-kenner Herman van Horen organiseren de Weerter Stadsgidsen op zaterdag 20 mei, om 14.00 uur, een open Revewandeling door de binnenstad van Weert. 

Herman van Horen zal op diverse locaties informatie geven (vaak in de vorm van anekdotes…) over het verblijf van Reve in Weert. 

De start is bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert. 

Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: info@stadsgidsenweert.nl.

Herdenking 

In 2023 wordt in heel Nederland herdacht dat Gerard Reve honderd jaar geleden werd geboren. Aan deze zelfbenoemde volksschrijver zal ongetwijfeld veel aandacht besteed worden in de landelijke media. Als hij nog leefde zou hij zeker fan zijn van de BBB-beweging: weg uit de verderfelijke randstad, op zoek naar rust in de provincie, te midden van talrijke landgenoten die zich amper gehoord voelen.

In Weert start de herdenking al op zaterdag 20 mei: dan vindt daar de vernieuwde Revewandeling plaats.

Over Gerard Reve en Weert

In Amsterdam werd Gerard Reve geboren, op 14 december. Daar groeide hij op en ontwikkelde zich als schrijver. Zijn meesterwerk De Avonden verscheen al in 1948 maar pas in de jaren zestig werd zijn werk bekend in het hele land. Dat kwam ook doordat hij met succes de publiciteit opzocht, met opzienbarende optredens en publicaties. 

Na een tumultueuze periode van talrijke relaties en omzwervingen door heel Nederland lijkt in Weert een periode van betrekkelijke rust te volgen. Hij woont aan de Nieuwe Markt, in de flat van Guus van Bladel en schrijft daar het ene ‘liefdesboek’ na het andere. Zijn verblijf duurt maar kort, maar het zijn wel ‘gouden jaren.’ Reve woont hier van 1971 tot 1975 en hij is op het toppunt van zijn kunnen. 

Het is ook nogal opzienbarend: een bekende Nederlander (openlijk homoseksueel, fan van Maria, bewonderaar van de Zangeres zonder Naam en nog veel meer) kiest Weert als woonplaats. In de flat op de Nieuwe Markt ontvangt hij regelmatig vrienden uit het hele land. Die periode eindigt als Joop Schafthuisen op het toneel verschijnt en zijn definitieve partner wordt. Met hem verhuist hij naar Frankrijk. 

Anekdotes 

De hoogtepunten uit zijn leven en werk komen aan bod in een nieuwe versie van de Revewandeling, begeleid en toegelicht door neerlandicus en Revekenner Herman van Horen.  Hij vertelt het laatste nieuws over de Volksschrijver, met smeuïge details over kapelaan (Lange Sjeng) Hendriks, over Guus van Bladel, over Reve’s omgang met de Zusters van Liefde, met de burgemeester en de clerus van Weert. Buiten deze feiten zal tijden de wandeling duidelijk worden welke sporen van Reve nog zichtbaar zijn, hoe sterk Weert sindsdien is veranderd en hoeveel van wat hij schreef nog steeds houdbaar en uitstekend leesbaar is.  Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: info@stadsgidsenweert.nl

Het maximale aantal wandelaars is: 30. De wandeling duurt ongeveer twee uur. De kosten bedragen € 3  (kinderen tot 12 jaar gratis!). Vertrekpunt: om 14.00 uur bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert. Er wordt gebruik gemaakt van headsets.

Zie ook:  Facebook: https://www.facebook.com/stadsgidsenweert

Website: www.stadsgidsenweert.nl