Bewoners zorgcentra weer op de nostalgische toer met achtste editie Double Classics

BUDEL – Bewoners van zorgcentra Mariënburght in Budel en Marishof in Maarheeze konden zaterdag hun hart ophalen tijdens de oldtimertoertocht Double Classics. Met Amerikaanse sleeën en tal van andere klassiekers maakten ze een nostalgische rondrit door de omgeving.

Door Roy de Leijer

De oldtimertoertocht Double Classics vond zaterdag voor de achtste keer plaats. Voor het eerst sinds de coronapandemie werd er weer een echte rondrit door de regio gemaakt. Vanuit Maarheeze en Budel ging Double Classics dit keer op de Limburgse toer.

“De laatste rit was in 2019. Veel bewoners hebben sindsdien naar de oldtimertoertocht uitgekeken. Vanwege corona is het evenement twee jaar lang niet doorgegaan. Ook in 2022 hebben we niet gereden. Toen is er een alternatief programma georganiseerd”, vertelt mede-initiatiefnemer Frits van Cranenbroek, die met zijn ‘motorkoets’ de stoet vanaf zorgcentra Mariënburght aanvoerde. 

Double Classics is vooral bedoeld voor de bewoners van zorgcentra die door hun hoge leeftijd of gezondheidsomstandigheden nog maar weinig buitenshuis komen. “Het zorgt voor veel herkenning. Ook de bewoners die niet meekunnen vinden het leuk om naar de oldtimers te kijken. Voor de achterblijvers houden we een muzikale middag”, vertelt Jannemiek van Mierlo van zorgcentrum Mariënburght.

De organisatie had in totaal ruim dertig oldtimerbezitters bereid gevonden vrijwillig mee te werken aan Double Classics. Een vijftiental klassieke bolides stond zaterdagmiddag bij het zorgcentrum in Budel te blinken in het voorjaarszonnetje. Een van de blikvangers was de uit 1935 daterende Daimler E20 van Emiel Maas. Hij heeft al vaker deelgenomen aan Double Classics en andere soortgelijke toertochten. Zijn oldtimer was net iets ouder dan de meeste passagiers. Er worden onderweg veel herinneringen opgehaald, weet Maas: “Vorig jaar sprak ik bij Marishof een oud-garagehouder die vroeger aan dit soort auto’s werkte. Hij had een geweldige dag.”